Elektrik Tamamen Piyasada

Bigpara Haber
IMF`nin istemi doğrultusunda hazırlanan yasa tasarısıyla özel sektör, elektrik hizmetinde, üretimden dağıtıma kadar her alanda faaliyette bulunacak.
ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - Hükümet, IMF`nin istemi doğrultusunda hazırladığı Elektrik Piyasası Yasa Tasarısı`yla elektrik hizmetini tamamen piyasalaştırıyor. Özel sektör, üretimden dağıtıma, dışsatımdan dışalıma kadar elektrikle ilgili her türlü faaliyette bulunacak. Elektrik Piyasası Kurumu oluşturulurken özel sektörün hem üretim hem de dağıtım işini yapabilmesine olanak sağlanacak.

TEAŞ`ın yasal dayanağı olmaksızın 3`e bölünmesiyle oluşan Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ ile Elektrik Üretim AŞ, bunların sahibi olduğu ortaklık, iştirak, işletme birimleri ve varlıkları 4046 sayılı Özelleştirme Yasası çerçevesinde özelleştirilecek. Enerji Bakanlığı, IMF`nin yıl sonuna kadar devir işlemi tamamlanamayan işletim hakkı devir ihalelerinin iptal edilmesi süresini tasarıyla 31 Mart 2001 tarihine kadar uzatıyor.

Elektrik hizmetini tamamen piyasalaştıran tasarının yasalaşmasının ardından uygulamaya geçiş süresi, 18 ay olarak öngörülüyor. Bakanlar Kurulu, bu süreyi bir kez 6 ay uzatabilecek.

Oluşturulacak Elektrik Piyasası Düzenleme Kurulu, toptan satış tarifesi belirlenirken satın alınan elektrik enerjisinin ortalama fiyatının yansıtılmasını esas alacak. Bu durumda, yüksek fiyattan elektrik satan şirketlerin getirdiği maliyetlerin tüketicilere yansıtılması sağlanacak.

Devlet, belirli bölgelere ya da belirli amaçlara yönelik olarak destekleme yapmak isterse fiyatlara müdahale edemeyecek, doğrudan tüketicilere nakdi ödeme yapılacak. Bu ise genel bütçeden karşılanacak. Böylece devletin elektrik üretim ve satış faaliyetleri içerisinde yapabildiği desteklemeler, doğrudan bütçeye yansıtılarak halkın cebinden çıkacak.

KDV sorunu çözülmedi

Bu arada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Yurdakul Yiğitgüden , Maliye ile Enerji bakanlıkları arasında üretim ve dağıtım tesislerinin devrinde ortaya çıkan KDV krizinin henüz çözülemediğini bildirdi. Yiğitgüden, TÜSİAD`ın düzenlediği kokteylde gazetecilerin enerji konusuyla ilgili sorularını yanıtlarken enerji üretim ve iletim tesislerinin işletme hakkı devirlerinin KDV`ye tabi olduğu görüşünü savunan Maliye Bakanlığı ile yapılan görüşmelerden şu ana değin bir sonuç alınamadığını kaydetti.

Yurdakul Yiğitgüden, işletme hakkı devirlerinin, Maliye Bakanlığı`nın savunduğu gibi bir ``kiralama`` değil, kamunun finansman ihtiyacını karşılamak için bir ``kredilendirme`` işi olduğunu savundu. (CUMHURİYET)

Diğer Piyasa Haberleri