Elektriğin patronları ek teminatı buldu mu?

Bigpara Haber

Elektrik dağıtım ihalelerinde heyecanlı bekleyiş bugün sona eriyor. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı`nın (ÖİB), Boğaziçi ve Anadolu Yakası`nın da aralarında bulunduğu toplam 9.6 milyar dolar bedelli 6 elektrik dağıtım bölgesinin ihalesinde, yatırımcılara tanıdığı ek teminat yatırma süresi bugün doluyor.

Yaklaşık 192 milyon dolarlık ek teminat yatırmaları gereken enerji şirketleri, ekonomi yönetimine `teminatı bulduk` mesajı gönderdi. Başkentgaz`dan `ağzı yanan` ÖİB ise teminatı görmeden `teminat bulundu` sözüne inanmak istemiyor. Başkentgaz`ı 1.2 milyar dolarla kazanan işadamları Mehmet Emin Karamehmet ve Mehmet Kazancı, bedeli yatıramadığı için ihale iptal edilmişti.

ÖİB, 31 Mayıs tarihinde devir teslim süresi dolan, Boğaziçi, Dicle, Gediz, Trakya, Anadolu Yakası ve Toroslar Elektrik Dağıtım Bölgeleri için yüzde 2 ek teminat karşılığında üç ay ek süre vermişti. İdare, ayrıca şirketlere ek teminatı yatırmaları için de 30 Haziran`a kadar süre tanıdı. Star Gazetesinin haberine göre, Ek teminat için tanınan süre bugün doluyor. Mesai saati bitimine kadar altı elektrik dağıtım bölgesini kazanan firmaların, toplam 192 milyon dolarlık ek teminat yatırması gerekiyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve ÖİB yetkilileri, şirketlerle yapılan görüşmelerde, `ek teminatın` bulunduğu yönünde kendilerine bilgi verildiğini kaydettiler. Ancak yetkililer, Başkentgaz sürecinde yaşanan sıkıntıları hatırlatarak, `Teminat teslim edilmeden, ek teminat bulundu demek doğru olmaz` değerlendirmesinde bulundular. Altı dağıtım bölgesinin ihalesini kazanan firmalar, bugün mesai bitimine kadar istenilen ek teminatları yatıramazsa, `yükümlülüklerini` yerine getirememiş sayılacaklar.

Ve ihalelerde ikinci en yüksek teklifi veren firmalarla görüşmelere başlanacak. Şirketlerin, ihaleyi kazandıktan sonra yatırdıkları teminatlar da yanacak. Bu çerçevede, altı dağıtım bölgesi için toplam 85 milyon dolarlık teminat yatırıldı. Eğer bütün şirketler ek teminat getirmezse, 85 milyon doların tamamı da Hazine`ye irat kaydedilecek. ENERJİ dağıtım bölgeleri için yatırılacak ek teminatlar, toplam 9.6 milyar dolarlık altı dağıtım bölgesinde oyunun yeniden başlatılmasına yol açacak.

Altı dağıtım bölgesi arasında yer alan Boğaziçi ve Anadolu Yakası dağıtım bölgeleri ihalesini Karamehmet ve Kazancı ortaklığı, Gediz ve Toroslar`ı Yıldızlar Holding, Trakya dağıtımı Aksa Elektrik, Dicle Bölgesi dağıtımını ise Karavil-Ceylan Grubu kazandı. Ek teminat yatmazsa, yerine ikincilerle devam edilecek. Sıra bekleyen yatırımcılar ise şöyle: Boğaziçi: Aksa, AYEDAŞ: Yıldızlar SSS, Gediz: Enerjisa, Toroslar: Park Holding, Trakya: IC İçtaş, Dicle: Çalık Enerji. Kim, ne kadar getirecek` Dağıtım İhale Ek teminat bölgesi bedeli tutarı Boğaziçi 2.990 59.8 AYEDAŞ 1.813 36.26 Gediz 1.915 38.3 Toroslar 2.075 41.5 Trakya 622 13.24 Dicle Elektrik 228 4.56 

Diğer Sektör Haberleri