Elektriğe zam oranı yarın netleşecek

Bigpara Haber

Elektrik fiyatlarına yapılacak olası zammın oranı, yarın ilgili bürokratların yapacağı toplantıda belirlenecek ve öneri olarak Bakanlar Kurulu`na sunulacak.

CNNTURK

Dün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının ev sahipliğinde, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile ilgili bürokratların katılımıyla yapılan `enerji zirvesinin` ardından, yarın tekrar teknik düzeyde bir toplantı yapılmasına karar verildi.
 
Buna göre Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Vekili Selahattin Çimen başkanlığında, Hazine Müsteşarlığı, Devlet Planlama Müsteşarlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) ve enerji bürokratları yarın tekrar bir araya gelecek.
 
Toplantıda, TEDAŞ`ın 2008`i zarar etmeden kapatabilmesi için, elektrik birim fiyatlarına ne kadar zam yapılacağı değerlendirilecek ve mevzuat açısından neler yapılabileceği tartışılacak.
 
Toplantıda, yapılacak zammın önümüzdeki ekim ayı mı, yoksa 2008 Ocak ayından itibaren mi başlayacağı konusunda da görüş alışverişinde bulunulacak ve elektrik tüketiminde belli miktarı aşan abonelere `yüzde 50 zamlı` fiyat uygulanması önerisi de değerlendirilecek.
 
Kamunun tekrar yatırımlara başlaması önerisi benimsenmedi
 
Dünkü enerji zirvesinde TEİAŞ yetkilileri, elektrikte arz güvenliği tehlikesi konusunda olası senaryoları sundu. Kurumla ilgili detaylı bir sunum yapan TEDAŞ yetkililerinin de, yüzde 14 - 15 düzeyinde bir zam yapılırsa 2008 yılını zarar etmeden kapatabileceklerini söyledikleri öğrenildi.
 
Diğer enerji KİT`leri ise kendi aralarındaki nakit akışının sağlanması açısından zam ihtiyacının TEDAŞ`ın belirlediği miktardan daha fazla olması gerektiğini kaydetti.
 
Enerji Bakanlığı yetkilileri elektrik konusunda özel sektörün yeterince yatırım yapmadığına dikkati çekerken, kamunun tekrar yatırıma başlaması konusunu görüşe açtılar.
 
Toplantıda Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren ile Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, kamunun tekrar yatırımlara başlaması önerisine sıcak bakmazlarken, Bakan Ekren`in Serbest piyasadan bahsediyorsanız, piyasalara doğru sinyal vermeniz gerekiyor dediği öğrenildi.

Diğer Genel Haberleri