Elektriğe ‘iptal’ çıktı IMF’ye ‘söz’ zora girdi

Bigpara Haber
Anayasa Mahkemesi, Elektrik Piyasası Yasası`nın iki kritik maddesi olan elektrik üretim ve dağıtım tesislerinin işletme hakkı devirleriyle ilgili düzenlemeleri iptal etti.

Bu karar nedeniyle hükümet, IMF`ye verdiği, ‘‘Sözleşmeler ocak sonuna kadar iptal edilecek’’ taahhüdünü yerine getiremeyecek.

Anayasa Mahkemesi, Elektrik Piyasası Yasası`nın, en kritik ve tartışmalı iki maddesi olan elektrik üretim ve dağıtım tesislerinin işletme hakkı devirleriyle ilgili düzenlemeleri oybirliği ile iptal etti.

Yüksek Mahkeme, işletme hakkının devredilmesini ‘31 Ekim 2001’ tarihi ile sınırlayan düzenlemeyi, sözleşme özgürlüğüne aykırı buldu. Bu kararla, askıda olan sözleşmeler tekrar ‘hukuki hayatiyet’ kazanırken, IMF`ye verdiği Niyet Mektubu`nda, bu sözleşmelerin ocak sonuna kadar feshedilmesi konusunda taahhütte bulunan hükümet, çok zor durumda kaldı.

Son Niyet Mektubu`nda, işletme hakkı devri sözleşmelerin ‘derhal feshedilmesini sağlayacak’ bir Bakanlar Kurulu kararının, ocak sonuna kadar çıkarılacağı ve Enerji Bakanlığı`nın marta kadar varlık satışı yoluyla özelleştirilecek işletmeleri Özelleştirme İdaresi`ne bildireceği sözü verilmişti. Bu düzenleme Dünya Bankası ve IMF`nin isteğiyle yapılmıştı.

İptal edilen madde, 31 Ekim 2001`e kadar işletme hakkı devredilmeyen tesislerin, varlık satışı yoluyla özelleştirilmesinin yolunu açıyordu. İptal edilen ikinci madde ise bu projeler için verilmiş Hazine garantilerini geçersiz kılıyordu. Anayasa Mahkemesi, aynı zamanda kararın Resmi Gazete`de yayımlanmasına kadar da maddenin yürürlüğünü durdurdu.

Yüksek Mahkeme`nin kararıyla, toplam bedeli 1 milyar doların üzerinde bulunan 8 adet santralın devir sözleşmesinin tekrar geçerli hale geldiği belirtiliyor.

Yüksek Mahkeme Heyeti`ne şirketler adına sözlü açıklamalarda bulunan Avukat Turgut Kazan bu kararın, Hükümet ile işletme hakkı devri modeline dayalı anlaşma yapan 8 santralle ilgili sözleşmelerin ve Hazine garantilerinin geçerlilik kazandığını savundu. Kazan Hürriyet`e ‘‘Bu iptal kararı ile ölüme terk edilecek olan Türk santralleri kurtarılmıştır. Türkiye`nin elektrik ihtiyacı konusunda doğru olan yapılmıştır. Hukuka aykırı bu iki madde kaldırılmıştır. Kanunla sözleşmeleri geçersiz kılma yöntemi Anayasa Mahkemesi`nden dönmüştür’’ dedi.

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, DYP ile kapatılan FP`nin açtığı davada, iptali istenen yasanın geçici 4. maddesinin 1. fıkrası ile 8`inci maddesini oybirliğiyle iptal ettiklerini bildirdi. Kılıç, DYP`nin iptalini istediği Elektrik Piyasası Yasası`nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasası`nın 1. maddesini de oybirliğiyle iptal ettiklerini kaydetti.

Anayasa Mahkemesi`nin bu kararı, dün akşam Türkiye`ye gelen Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Johannes Linn`e, Devlet Bakanı Kemal Derviş`in verdiği yemekte de aktarıldı.

Diğer Piyasa Haberleri