Ekonomiye güven azaldı

Ekonomik güven endeksi nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 2 oranında azalarak 100,2 değerinden 98,3 değerine düştü.

Bigpara Haber

Ekonomide geçen yılki yüksek büyüme ile birlikte endeks Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 10 artarak 104.9 ile beş ayın en yüksek değerini almıştı. TÜİK verilerine göre endeks Ocak'ta gördüğü sert artış ardından Şubat, Mart ve Nisan ayında ise gerilemiş oldu.

Endeks Mayıs 2017'de 100 değerinin üzerine çıkmış, Haziran'da yine bu seviyenin altına gerilemesi ardından Ağustos'ta ise 2012'den bu yana en yüksek olan 106.4 değerini almıştı. Sonrasında düşüş eğilimine geçen endeks 2017 yılını 95.3 seviyesinde bitirdi.

 

TÜİK açıklamasına göre ekonomik güven endeksindeki düşüş, reel kesim (imalat sanayi), hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı.

Haberin Devamı

Ekonomik güven endeksinin 100'den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100'den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği göstermektedir.

TÜİK bu endeksin ekonomik büyümeye ilişkin olarak diğer ekonomik göstergelere kıyasla daha erken bilgi sağladığından öncü bir gösterge olduğunu belirtiyor.

Diğer Ekonomi Haberleri