Ekonomistler S&P kararı için ne dedi?

S&P, Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notunun "BB"den "BB-"ye, yerli para cinsinden notunun "BB "dan "BB"ye düşürüldüğünü, görünümünün "durağan" olduğunu bildirdi. Ekonomistler bu sürpriz kararı değerlendirdi.

Bigpara Haber

bigpara.com

NOT İNDİRİMİ SÜRPRİZ BİR GELİŞME

GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan

S&P, Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin 3 kademe altına indirdi ve diğer 2 ana derecelendirme kurumundan (Fitch ve Moody’s) sırasyla 2 ve 1 kademe negatif ayrıştırdı. S&P’nin not indirimi sürpriz bir gelişme olarak değerlendirilebilir. Borsa İstanbul’un tatil olduğu bir günde açıklama olması itibariyle sınırlı bir etkiden bahsedilebilir. Uluslararası piyasaların tatilde olduğu 1 Mayıs’ta dolar/TL kuru 4,12 üzerini gördükten sonra bugün 4,09 seviyelerine doğru geriledi. Borsamız pazartesi günkü yüzde 3,5’luk satıştan sonra artıda işlem görüyor. CDS tarafında da yataylık görünüyor.

Açıklamanın içeriğinde artan cari açık, bozulan kamu maliyesi, artan makroekonomik dengesizlikler ve TRY’deki değer kaybının finansal istikrarı olumsuz etkileyeceği gerekçeleri ön planda yer alıyor. Bütçe konusu önemli; çünkü mali politikaların genişleyici olması bütçe üzerindeki yükü artırıyor ve mevcut durum kredi notu üzerinde de risk oluşturuyor. Bütçenin yükünün artması Hazine borçlanma gereğinin artması faizlere de uzun dönemde yukarı yönlü baskı yapabilir. Son dönemde bütçe açığındaki artış ile beraber bu durumun Hazine nakit dengesine olumsuz etkileri çerçevesinde borçlanma yapma ihtiyacı artabilir. Not indirimi ise, yabancı para cinsinden borçlanmalarda maliyetin artması anlamına gelebilir; bu kapsamda küresel piyasalarda faiz hadlerinin yükseldiği ve yataylaştığı bir ortamda bizde verim eğrisinin kısa vadeli tarafının bir miktar yukarı hareketlenmesini bekleyebiliriz. Dolayısıyla; asıl etkiyi kısa vadeli faizlerde bekliyoruz. Bunun dışında, birçok fon zaten kendi iç tüzükleri gereği “iki yatırım yapılabilir not” gerekliliği yüzünden daha önceki not indirimlerinde çıkmıştı. 

Haberin Devamı

Bu noktadan sonra; kurlarda istikrarı sağlamak amacıyla 75 baz puanlık faiz artışı ile reel faizimizi artırdık, enflasyonun olumlu geldiği aylarda bunun artılarını görebiliriz, ancak enflasyonda yükselişin görüldüğü aylar itibariyle reel faiz yeniden azalacağı için Merkez Bankası’nın yeniden faiz artırımı yapmak durumunda kalabileceği durumlar da söz konusu olabilir. Bu gibi yüksek enflasyon ve cari açık dönemlerinde yabancı yatırımın içeride kalması isteniyorsa, reel faizi artırmak gerekebiliyor.

Haberin Devamı

TL’Yİ NEGATİF AYRIŞTIRICI BİR ETKİSİ OLACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM

Haberin Devamı

Gedik Yatırım Yurtiçi Satış Müdürü Eral Karayazıcı

S&P’nin aldığı not indirimi kararı önemli. Haklı mı haksız mı tartışmasına bir kenara bırakıp etkisi ne olur ona bakalım. Türk şirketlerinin ve kamunun borçlanma vade ve maliyetleri üzerinde limitli negatif etkisi olacaktır.

Kredi notu borç ödeme kabiliyetine yönelik bir karne notu gibi. Biz objektif olmadığını gerçek durumu yansıtmadığını düşünsek dahi esas olan kreditörlerin ne düşündüğü. Onlar üç büyük kredi kuruluşunu fazlası ile ciddiye alıyor.

Piyasa etkisi ne olur derseniz yakın vadeli fiyatlamalarda hissedilir bir etki göstereceğini sanmıyorum. Çünkü vakaya başta borsa fiyatlar hayli iskontolu yakalandı. Bir nevi pazartesi yaşanan sert düşüş ile hisse cephesi bu haberi önceden fiyatlamış gibi görünüyor.

Kur üzerinde de yakın vadede TL’yi negatif ayrıştırıcı bir etkisi olacağını düşünmüyorum.

Ancak orta vadeli piyasa etkisi ne olur derseniz Ficth’in de S&P’yi izleyebileceği gerçeğinden hareket ile Türkiye’nin karnesindeki bu erozyon gerek TL gerek BIST’de pozitif ayrışma alanını kısıtlamaya aday görünüyor. 

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Diğer Ekonomi Haberleri