Ekonomistler Merkez'in kararını değerlendirdi

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Piyasalar ne tepki verdi?

Bigpara Haber

bigpara.hurriyet.com.tr

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) bugün gerçekleştirdiği toplantıda faiz kararlarını açıkladı. Merkez Bankası beklentiler dahilinde faizlerde bir değişikliğe gitmedi. Banka; gösterge niteliğindeki bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7,50, gecelik marjinal fonlama oranını yüzde 10,75, gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 7,25 olarak sabit tuttu. Faiz kararına piyasalar herhangi bir tepki vermedi. Ekonomistler Merkez Bankası'nın kararını ve piyasaları değerlendirdi.

Haberin Devamı

Gedik Yatırım Yurtiçi Satış Müdürü ve bigpara.hurriyet.com.tr yazarı Eral Karayazıcı; kararın beklentiler dahilinde geldiğini ve piyasalara etkisinin sıfır olduğunu belirtti ve şöyle devam etti 'Piyasalara siyaset yön vermeye devam BIST 7 gündür ılımlı bir hızla da olsa değer kaybederek 84.200 puandan 80.200 puana kadar geriledi. Döviz sepeti de 2,72’dan 2,87’ye dayandı. Gerekçe malum siyasi tıkanıklık riski ve terör olayları . Piyasalar bugün hükümetin kurulması ihtimalinin azaldığı duygusu ile hareket ediyor. Bu eğilimde de Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçim ihtimali daha fazla demiş olması etkili. Ancak ben Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarındaki ayrıntılardan hareket ile hükümetin kurulması ihtimalinin azalmadığı aksine görece arttığı görüşündeyim'

Son durum itibarı ile İcracı 4 yıllığına yola çıkacak bir hükümet kurulamasa dahi mart ayında veya 2016 yılı içinde herhangi bir tarihte seçime gidilmek üzere hükümetin kurulması senaryosunun şansını arttırdığı görüşünde olduğunu belirten Karayazıcı; 'Özetle Koalisyona halen % 50 Kasım’da seçime % 20 2016 içinde seçime gidilmek üzere bir koalisyon hükümeti kurulmasına % 30 ihtimal veriyorum. Son senaryonun piyasa etkisi nasıl olur derseniz ? Siyasi tıkanıklığın aşılması anlamına geleceği ve AK Parti ile CHP arasında ileriye dönük bir nişanlılık dönemine işaret edeceği için piyasa etkisinin pozitif olacağını düşünüyorum' dedi.

Haberin Devamı

Global Menkul Stratejisti ve bigpara.hurriyet.com.tr yazarı Filiz Özcan; 'TCMB tamamen piyasa beklentilerine paralel olmak üzere faiz oranlarında bir değişikliğe gitmedi ve metinde de çok fazla bir değişiklik gerçekleştirmedi. Bu nedenle piyasalar üzerindeki etkisi nötr. Metindeki tek değişiklik, gıda ve enerji fiyatlarındaki düşüşün kısa vadede enflasyon üzerinde olumlu etki yaratacağı vurgusu oldu. Buna rağmen TCMB sıkı para politikası duruşunu korumaya devam edecek' dedi. Siyasi belirsizlik ve artan jeopolitik risklerin TL varlıklarında negatif ayrışma yaşanmasına neden olduğunu belirten Özcan; 'Kur üzerindeki baskının daha da artması durumunda TL likiditesini sıkılaştırmaya yönelik hamleler gerçekleştirilebilir' şeklinde belirtti.

Diğer Piyasa Haberleri