Ekonomide `İş` var

Bigpara Haber
Atatürk`ün kurduğu Cumhuriyet döneminin ilk ulusal bankası olan İş Bankası, kurulduğu günden bu yana güçlenerek büyüyor. Bugün dünyanın en büyük şirketleri arasında yer alan İş Bankası, çok ortaklı şirket yapısıyla finansın yanı sıra Türk sanayinin de öncüsü konumunda bulunuyor. Kurulduğu 1924 yılında 2 şube ve 37 personel ile hizmete başlayan İş Bankası`nın 31 Aralık 2000 tarihi itibariyle aktif büyüklüğü 8 katrilyon 999 trilyon 885 milyar liraya ulaştı. Cam, demirçelik ve sigorta gibi sektörlerde lider konumda olan ve bugüne kadar 281 şirkete iştirak eden İş Bankası`nın halen toplam 66 iştiraki bulunuyor. İş Bankası, GSM 1800 ihalesinde Telecom Italia Mobile ile birlikte özelleştirme tarihinin de en büyük başarısına 2 milyar 525 milyon dolar ile imza attı.

Banka ve sigorta şirketleri arasında toplam 8 iştirak ve ortaklığa sahip olan İş Bankası`nın bu ortakları ArapTürk Bankası, Sınai Yatırım Bankası ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası, Anadolu Anonim Türk Sigorta, Anadolu Hayat Sigorta, Camiş Sigorta Hizmetleri, Destek Reasürans ve Milli Reasürans`tan oluşuyor. Diğer mali iştirakleri ise İş Factoring Finansman Hizmetleri, İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, İş Genel Finansal Kiralama, İş Portföy Yönetimi, İş Risk Sermayesi, İş Yatırım Ortaklığı, İş Yatırım Menkul Değerler ve Yatırım Finansman Menkul Değerler.

Diğer ticari işletmeler
İş Bankası`nın iştirakleri arasında yer alan diğer ticari işletmeler arasında Anadolu Turizm İnşaat ve Ticaret, Bankalararası Kart Merkezi, Batı Karadeniz Elektirik Dağıtım Ticaret, Bayek Tedavi Sağlık Hizmetleri, Camiş Yatırım Holding, Camsar Sanayi Ara Malları Pazarlama, Camtaş Düzcam Pazarlama, Hizmet İşleri Limited Şirketi, İş Doğan Petrol Yatırımları Şirketi, İşKoray Turizm Orman Maden İnşaat Ticaret, İş Merkezi Yapı işleri Güvenlik Temizlik Gıda Hizmetleri, İş Net Elektronik Bilgisayar Ürünleri Dağıtım Ticaret, İş Tim Telekomünikasyon Hizmetleri, Kültür Yayınları İşTürk Limited Şirketi, Mepa Merkezi Pazarlama, Mipaş Mümessillik İthalat İhracat ve Pazarlama, Nemtaş Nemrut Liman İşletmesi, Paşabahçe Mağazaları, Trakya Yatırım Holding, Şişe Cam Fabrikaları, TubaSim İnşaat Konsorsiyumu, Vadeli İşlemler Eğitim Danışmanlık, Yatırımlar Holding ve Zepa Tarım Hayvansal ve Sanayi Ürdün Pazarlama şirketi. Cam Pazarlama adlı bir dış satım ortaklığı bulunan İş Bankası`nın Edirne Turizm ve Tutaş Türk Turizm adlı 2 turizmi ortaklığı, İşbank GmbH adlı yurtdışı ortaklığı bulunuyor. Diğer mali iştirakler arasında İŞ Dublin Financial Serv. Plc yer alıyor.

Bankacılığa getirdiği ilkler
İş Bankası`nın Türk bankacılığına getirdiği ilkler arasında tasarruf alışkanlığını yaratmak ve yaygınlaştırmak amacıyla kumbara ve günlük harcamalarda çek uygulamasını başlatması, ülkemizde elektronik bankacılığın temellerini atması, İş Bankası`nın isimlendirdiği ve yaygın bilinen adıyla bankamatikleri hizmete sokması, Avrupa ve Kıbrıs`ta şube açması da yer alıyor. Ayrıca, yatırım hesabı, yatırım fonu, bünyesinde menkul kıymet alım satımını düzenlemesi, 1996 yılının Temmuz ayında hizmete sunduğu interaktif bankacılık sistemi, kişisel bilgisayarı olmayan müşterilerinin de internet bankacılıktan yararlanabilmesi için netmatikleri hizmete sokması, WAP ile bankacılık işlemlerini Türkiye`de ilk olarak cep telefonlarına taşıması da tüketicilerle buluşan ilk ürünler oldular. İş Bankası`nın en büyük hissedarı, yüzde 44.87 ile İş Bankası Mensupları Munzam Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Sandığı Vakfı. CHP ise yüzde 28.09 paya sahip bulunuyor.

Özince: Türkiye`nin geleceğine inanıyoruz
İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, bankanın başarısını halkın güvenine, tamamiyle halk sermayesinin arkasında olmasına borçlu olduğunu belirtti. Özince, İş Bankası başarısını hiçbir şekilde bir zümreye, bir gruba değil olabildiğince kamu ortaklığına açık olmasına borçlu dedi. Bunun bankaya yanlızca bir itibar değil, sürekli bir sermaye desteği ve güven sağladığını söyleyen Özince, prensip olarak da İş Bankası`nın her zaman tüm sermayedarlarıyla her türlü paydayı bölüşme eğiliminde olduğunu belirtti. Özince, Tabii zorluklarımız da oluyor. Onlar da Türkiye`nin zorlukları. Biz her dönemi sıkıntısız atlatıyor değiliz. Türkiye`nin sıkıntıları neyse onlara da samimiyetle sonuna kadar muhatap oluyoruz. Ama sonunda hep kazanan Türkiye ve Türkiye`nin geleceğine tam anlamıyla inanan, kendi geleceğine değil yanlızca Türkiye`nin geleceğine inanan müesseseler olacak diye düşünüyorum. Bunlardan biri de İş Bankası.

Diğer Genel Haberleri