Ek Vergi Paketi Meclis`e Sunuldu

Bigpara Haber
2001 yılı bütçesinin finansmanı için gündeme getirilen ek vergi paketi TBMM`ye sunuldu. Tasarıyla özel iletişim, özel işlem vergileri ile eğitime katkı payı ve özel kurumlardan yapılan kesintiler 2002 yılına kadar uzatılıyor. İlk etapta 1.5 katrilyon lira gelir öngörülen vergi paketi ile getirilen düzenlemeler şunlar:


* 2 yıl daha uzatılan Özel İletişim Vergisi`nden 600 trilyon lira, Özel İşlem Vergisi`nden 250 trilyon lira, özerk kurum hasılatı kesintilerinden 300 trilyon lira gelir bekleniyor. 300 trilyon lira kaynak sağlayacağı tahmin edilen eğitime katkı payları ise doğrudan 8 yıllık temel eğitim yatırımlarında kullanılacak.

* LPG`li araçlara ekstra vergi getirilecek. LPG kullanan ticari araçlarla, özel araçların Motorlu Taşıtlar ve Taşıt Alım Vergileri farklılaştırılacak. Bu araçlardaki vergi yükü benzinle çalışan araçlara göre 20 kata kadar artırılabilecek. Bakanlar Kurulu ayrıca bu iki vergiyi her yıl açıklanan yeniden derleme oranının yüzde 50`sine kadar artırma yetkisine de sahip olacak. Bu yolla yaklaşık 100 trilyon lira ilave gelir elde edilecek.

* 2000 cc ve üstü otomobillerde yüzde 18 olan ek taşıt alım vergisi yüzde 36`ya yükseltilecek. Çevreye duyarlı katalitik konvertör donanımına sahip araçlarda ise vergi yükü aşağıya çekilebilecek.

* Deprem bölgesinde satılan ön ödemeli hazır GSM kartları da Özel İletişim Vergisi`ne tabi olacak. Bu bölgedeki yerleşik GSM hatları ise yine Özel İşlem Vergisi`nden muaf tutulacak. (YENİ BİNYIL)

Diğer Ekonomi Haberleri