EİT Ülkeleri, Gümrük Tarifelerinde İndirime Gidecek

Bigpara Haber

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı`na (EİT) üye ülkeler gümrük tarifelerinde kademeli bir indirim gerçekleştirme kararı aldı.

Ankara`da 22-23 kasım`da yapılan EİT Tarife ve Tarife Dışı Engeller Yüksek Düzeyli uzmanlar Grubu toplantısı`nın kapanış bildirisi yayınlandı. Bildiride, bölge ülkelerinin uyguladığı gümrük tarifelerinde kademeli bir indirim yapılması ve sözkonusu indirimin ileride yapılacak toplantılarda belirlenecek bir takvim çerçevesinde gerçekleştirilmesinin kararlaştırıldığı belirtildi.

EİT Ticari İşbirliği Çerçeve Anlaşması`nın Pakistan tarafından onaylanarak onay belgesinin EİT Yazmanlığına iletildiği kaydedilen bildiride, sözkonusu belgenin İran tarafından onaylandığı, ancak Yazmanlığa iletilmediği; Türkiye açısından ise onaylama sürecinin son aşamaya geldiği vurgulandı.

Yüksek düzeyli uzmanlar toplantısının her altı ayda bir yapılmasının gerekli olduğu belirtilen bildiride, EİT Ticaret Anlaşmasının hazırlanmasında üye ülkelerin bölge dışındaki ülkeler ve diğer üyesi bulundukları uluslararası kuruluşlarla olan ilişkilerinden kaynaklanan yükümlülüklerinin ve ayrıca ekonomilerinin mevcut yapısının dikkate alınmasının zorunluğu olduğu vurgulandı.

Toplantı sonunda, 1 Nisan`a kadar EİT Ticaret Anlaşması taslağı önerileri ile ülkelerin tarife dışı engellerinin yer aldığı listelerin yazmanlığa iletilmesi kararlaştırıldı. Toplantıda, Yazmanlık yetkilerinin bir sonraki toplantının Mayıs ayında Bakü`de yapılmasına yönelik önerisi ise Azerbaycan delegasyonunca prensipte kabul edilirken, kesin cevabın daha sonra verilebileceği ifade edildi. (ANKA)

Diğer Genel Haberleri