Ege Pamuğuna Uydu Fotoğrafı

Bigpara Haber
Ege Bölgesi`ndeki pamuk ekili alanların ürün rekoltesi, uydu görüntüleri ile belirlendi. Buna göre Ege Bölgesi kütlü pamuk rekoltesinin 557 bin 551 ton, lif pamuk rekoltesinin 234 bin 171 ton olacağı tahmin ediliyor.


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, İzmir Ticaret Borsası, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, Ege İhracatçılar Birliği ve Tariş`in sponsorluğunda Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü`nün yürüttüğü Ege Bölgesi pamuk ekili alanlarını ve ürün rekoltesini uzaktan algılama tekniği ile belirlenmesi projesi sonuçlandı. 50 bin dolar tutarındaki proje ile ülkede ilk olma özelliğini taşırken, pamuğun verimi de 3 kategoride belirlendi. Projenin Çanakkale, Muğla ve Denizli arasında kalan tarım pamuk ekim alanlarını kapsadığını belirten İzmir Ticaret Borsası (İTB) Başkanı Hasan Özmen, projeyi, sözkonusu yöntemin diğer tarım ürünlerine de uygulanabilirliğini araştırarak yürütüldüğünü söyledi. Tarımın gerekli veri altyapısı oluşturulmadan yönlendirilmeye çalışıldığını ifade eden Özmen, tarım politikalarının etkili olabilmesi için doğru bilgi gerektiğini belirterek, Bu ise öncelikle toprak ve ürün haritalarının oluşturulması, buna bağlı olarak da üretim miktarlarının doğru olarak bilinmesi gerekmektedir dedi.


5 AY SÜRDÜ;

Yaklaşık 5 ay süren çalışma sonunda,173 bin 858 hektar olanda Ege Bölgesi kütlü pamuk rekoltesinin 557 bin 551 ton, yüzde 42 randıman hesabı dikkate alındığında ise lif pamuk rekoltesinin 234 bin 171 bin ton olacağı sonucunu elde ettiklerini kaydeden Özmen şöyle devam etti, Sağlıklı bir tarımsal veri altyapısı yaşanan sorunların giderilmesi için olmazsa olmaz koşul niteliğindedir. Proje sonunda elde edilen sonuçlar, uygulamanın diğer bölgelere de yaygınlaştırılması durumunda, pamuk politikalarının belirlenmesinde daha sağlıklı kararların alınmasını mümkün kılacaktır. Bu uygulamanın diğer ürünlere de yaygınlaştırılması durumunda tarım sektörü tümüyle kayıt içine alınabileceği gibi, öngörülen hedeflere ulaşmak için gerekli tarım politikaları da doğru tespit edilmiş olacaktır.

BAKANLIĞA ELEŞTİRİ;

Hasan Özmen ayrıca veri tabanı elde edilmesi ile ilgili bu projede Tarım Bakanlığı`nın yer almamasını da eleştirerek, Çalışmanın ilk sonuçları pamuk için referans alınan tarihlerde bir oynama yaparak bağ ve buğday sahalarının da durumunu tespit edebileceğimizi gösterdi. Bu aslında Tarım Bakanlığı` nın görevi. Tarım Bakanlığı`nın bu çalışmaya katılması gerekiyor diye konuştu. Özmen sözlerinin devamında, Çukurova Üniversitesi, Harran Üniversitesi ile bağlantıya geçtiklerini ve gelecek yıl tüm Türkiye`nin pamuk ekim haritasını çıkarmayı amaçladıklarını belirterek, Sponsor bulunması, parasal kaynak bulunması halinde projenin Diyarbakır`a kadar uzanması mümkün. Ancak ilgili bakanlıkların da ha duyarlı olması gerekiyor dedi. Özmen, projenin toplam bedelini 50 bin dolar olarak açıklarken, 25 bin doların TOBB tarafından karşılandığını kalan 25 bin doların ise diğer sponsor kuruluşlarca ödendiğini ifade etti. (FİNANSAL FORUM)


Diğer Genel Haberleri