EFT ile altın gönderilebilecek

Bankaların altın satmasının yanı sıra EFT ile altın transferi de gündemde...

Bigpara Haber

Yıllardır ‘yastık altından nasıl çıkacak?’ diye ekonomi çevrelerini  meşgul eden altın, Türkiye’de yeni bir sürece giriyor. 2008’de başlayan dünya krizinin etkisiyle tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yatırımcıların ilgisini çeken altın, bankaların son yıllarda üzerinde ürün çıkardığı en gözde yatırım enstrümanlarından oldu.



Bankalar vadeli, vadesiz altın hesaplarının yanı sıra birikimli altın hesapları ve ana para korumalı sayısız altın yatırım fonları çıkardılar.

Şimdi ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK), hazırladığı taslakla altının bankacılıkta bir ödeme aracı olarak kullanılması planlanıyor.

ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

BDDK’nın bu çalışması uygulamaya başlanırsa bankalara Cumhuriyet altını ve ziynet altınlarının alım ve satımını yapma izni veriyor. Daha önce hurda altınları alan bankalar böylece, Cumhuriyet altını işlemlerini yapabilecekler.

Bu çalışmanın bankalar açısından ne ifade ettiğini sorduğumuz İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Erdal Aral, bunun bankaların kuyumculuk yapacakları anlamına gelmediğini ancak altının artık bir ödeme aracı olarak düşünülmesi gerektiğini söyledi.

Altının bir yatırım aracı olarak son iki yılda büyük bir ilgi gördüğünü hatırlatan Aral, “Bankaların müşterilerine sundukları altın gramlar vardı. Ayrıca kurumsal kuyumcuların çıkardığı sertifikalı, mühürlü altınlar vardı. Bunların işlemlerini açılan hesaplar üzerinden yapıyorduk. Şimdi ise BDDK’nın çıkardığı bu yönetmelikle İstanbul Altın Rafinerisi’nin çıkardığı standart Cumhuriyet altınının alım satımı işlemlerini yapacağız” dedi.

Altın havale oluyor

BDDK tarafından bu iznin verilmesinin bankaların kuyumculuğa soyunması anlamına gelmediğini vurgulayan Aral, bunun çok artan altın depo hesaplarının karşılığının altın olarak istenmesine hazırlık olduğunu söyledi.

Banka müşterilerinin altın hesaplarını bozdurmak istediklerinde karşılığını TL veya döviz değil altın olarak ödeyeceklerini belirten İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Erdal Aral, banka müşterilerinin altını bir ödeme aracı olarak kullanabileceğini söyledi.

Aral, “Altın hesabı açan herhangi bir banka müşterisi isterse altınını havale edebilir veya başka bir bankaya EFT yapabilir” diye konuştu.

Kuyumcu için fırsat kaybı Altının yastık altından çıkıp ekonomiye kazındırılması için bankacılık sisteminin dünya ekonomisindeki gelişmeleri de dikkate alarak altına ilişkin ürün çeşitliliğini artırmasının olumlu bir gelişme olduğunu ifade eden Erdal Aral, kuyumculuk sektöründen gelen tepkilerin fırsat kaybı endişesinden kaynaklandığını belirtti.

Aral, “Altın bir ödeme aracı olursa kuyumcular daha önce bozdurulmak için kendilerine getirilen altınların artık getirilmeyeceğini düşünüyorlar. Fırsat kayıpları olacağından bundan rahatsızlar” dedi.

Kuyumcular tepkili ‘Bizim için yıkım olur’

Atlantis Kıymetli Madenler AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Karakaş, “Bankaların altın satabilme meselesi kuyumculuk adına bir yıkım olur” dedi. Karakaş, BDDK’nın hurda altın alımı kararlarını desteklediğini, sektörün kayıt içine alınması için bankaların bu işi yapması gerektiğini dile getirdiğini söyledi. Ancak bankaların altın satabilme meselesinin kuyumculuk adına bir yıkım olacağını ifade eden Karakaş, “Kuyumculuk sektörünü kayıt içine alalım derken, böyle bir şey kuyumcuları gayri resmi yollara itecektir” dedi.

‘EKMEĞİMİZE GÖZ DİKİLİYOR’

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Alaattin Kameroğlu, “Sektörden ekmek yiyen on binlerce kuyumcu zarar görecek. Bir nevi ekmeği elinden alınmış, ekmeğine göz dikilmiş olacak” dedi. Kameroğlu, “Fikirler karşılıklı tartışılmalı. Ne yapalım, kuyumcuları sokağı mı dökelim? Bankaların böyle bir hizmet vermelerinin halka bir faydası olmadığını, vatandaşın mağduriyet yaşayacağını düşünüyorum. Bankaya altın almaya gittiğinizde ’Gelin bir çay için buyurun’ demez. Kutuya koyup, kurdelesini takıp hediyelik hale getirmez” şeklinde konuştu.

MİLLİYET

Diğer Genel Haberleri