Efes bira Devleri Arasında

Bigpara Haber

Wall Street Journal Gazetesi`nde yer alan habere göre Türk bira üreticisi Efes Pilsen, Avrupa`nın en çok bira üreten 20 firması arasında. Efes Pilsen, yaklaşık 5 milyon hektolitrelik üretimiyle 13`üncü sırada yer alıyor. Birinci sırada ise yaklaşık 50 milyon hektolitrelik üretimiyle Heineken var.

ÜNLÜ Wall Street Journal Gazetesi`nde yer alan bir haberde Batı Avrupa`da bira tüketimi ve firmaların bira üretimi hakkında da ayrıntılı bilgi verildi. Türk bira üreticisi Efes Pilsen Avrupa`nın en büyük 20 bira üreticisi arasında gösterildi. İlk sırada ise 50 milyon hektolitrelik üretimiyle Heineken yer alıyor. Efes Pilsen yaklaşık 5 milyon hektolitrelik üretimi ile 13`üncü sıraya yükselmiş durumda. Foster`s, Grolsch, Henninger gibi ünlü bira firmaları, Efes Pilsen`in ardında yer alırken ilk beş büyük firma Avrupa pazarında tekel oluşturmakla suçlanıyor.

Küçük bira üreticileri ve pub sahipleri, sağlıklı dağıtım yapılamadığı için haksız rekabetten yakınarak anti tekel davaları açmaya başladılar. Haberde, Avrupa`da sadece büyük üretim ve dağıtım şirketleri tarafından dikey birleşmelerin yaşandığı ve bu birleşmelere girmek isteyen küçük üreticilerden yüksek dağıtım fiyatları istenmesiyle tekel oluşturulduğuna dikkat çekildi. Zor durumda kalan küçük üreticiler ve pub sahiplerinin büyük dağıtım şirketleri ve üreticilerin haksız rekabetine maruz kaldığı, bu yüzden Avrupa pazarında bira tüketiminin gerilemeye başladığı bildirildi.

Gazetede Batı Avrupa`da bira tüketimi hakkında bilgi de verildi. Bira tüketiminin 1993-94 yıllarına göre düşüş kaydettiği belirtildi. Batı Avrupa`da 1994 yılında 310 milyar hektolitrenin üzerinde olan bira tüketiminin 1999 yılında 300 milyar hektolitrenin altına düştüğü ifade edildi. Ülkelere göre bira tüketiminde ise 100 milyon hektolitrelik tüketimle Almanya açık farkla önde. İngiltere ise 60 milyon hektolitrelik tüketimle ikinci sırada.(HÜRRİYET)

Diğer Genel Haberleri