Eczacıbaşı: Bütçe Uygulaması, Gelecek Yıl Daha Büyük Dikkat İsteyen Bir Konu Haline Gelmiştir

Bigpara Haber
-Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Bülent Eczacıbaşı: -Ekonomi Ağır Hasara Uğramıştır. (Krizi Atlatatık Para Gelince Bu İş Biter) Türü Demeçlerin Sona Ermesi Yararlı Olacaktır -Imf İle Sağlanan Eş Anlaşmanın Gerekleri Yerine Getirilmezse, Kısa Bir Süre İçin Getirdiği Nefes Alma Olanağı Dışında Yararı Olmaz -Bütçe Uygulaması, Gelecek Yıl Daha Büyük Dikkat İsteyen Bir Konu Haline Gelmiştir

ANKARA (A.A) - 15.12.2000 - TÜSİAD (Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Ekonominin ağır hasara uğradığını belirterek, Herşeyden önce, (krizi atlattık para gelince bu iş biter) türü demeçlerin sona ermesi yararlı olacaktır dedi. TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı başladı. Toplantıya Maliye Bakanı Sümer Oral, Devlet Bakanları Şükrü Sina Gürel, Yüksel Yalova, Recep Önal ve Tunca Toskay ile bazı üst düzey bürokratlar katılıyor. Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Bülent Eczacıbaşı açılışta yaptığı konuşmada, YİK toplantısının yine bir bunalım döneminde yapıldığına işaret ederek, Zaten neredeyse her toplantımız, ya bir bunalım tehdidin yoğunlaştığı, ya da bir bunalımın atlatıldığı zamana denk geliyor. İrili ufaklı bunalımlar hiç bitmiyor. Bugün, yine tüm gücümüzle kriz yönetimi uygulamak zorundayız dedi. Son yaşanan olaylarla, ekonominin ağır hasara uğradığını vurgulayan Eczacıbaşı, şöyle devam etti: Herşeyden önce, (krizi atlattık, para gelince bu iş biter) türü demeçlerin sona ermesi yararlı olacaktır. Siyasetçilerimiz, buna ne kendileri inanmalı ne de toplumu yanıltmalıdırlar. Bu tür açıklamalar, piyasalara moral vermemekte, tam tersine işin yine üstünkörü ele alındığını göstermektedir. Piyasaların yapısal dönüşümler ve anlayış reformu gerçekleşmeden, krizlerin bitmeyeceğini çok iyi bildiğinden kuşku duymayalım.

-IMF İLE YAPIYLAN ANLAŞMANIN GEREKLERİ-

IMF ile yapılan ek anlaşmanın kaçınılmaz ve sağlanan mali desteğin de olumlu olduğunu kaydeden Eczacıbaşı, ancak bu anlaşmanın gereklerinin yerine getirilmemesi halinde, kısa bir süre için getirdiği nefes alma olanağı dışında, bir yararı olmayacağına işaret etti. Reformların zorunluluğu unutturulursa, anlaşmanın zararlı bile olabileceğini kaydeden Eczacıbaşı, şunları söyledi: Gerçekten de önümüzde bir yıllık hata ve ihmallerin faturalarının ödeneceği, ekonomi yönetimi bakımından zorlu bir dönem var. Faizlerin yeniden kriz öncesi döneme düşmesi, uzunca bir zaman alacaktır. Oysa 2001 bütçesi bunlardan daha düşük oranlar esas alınarak hesaplandı. Bu durumda, kamu harcamaları konusunda, büyük sıkıntı yaşanacağı tahmin edilebilir. Tüketici kredilerinin sağladığı canlanma, faizlerin yükselmesi ile sona erecektir. Bu, hem piyasaları etkileyecek, ayrıca vergi gelirleri bakımından yaratacağı sonuçlar makro hedeflere ulaşmayı güçleştirecektir. Bütçe uygulaması gelecek yıl, daha büyük dikkat isteyen bir konum haline gelmiştir. Bir kez daha IMF yardıma çağırmak olanağı bulunmadığına göre, yine bize kemeri sıkmak düşecektir.

-SON FIRSAT-

Eczacıbaşı, bir yıl boyunca ekonomik programın başarısı için yaşamsal önem taşıyan reformların, savsaklanmasının, sadece güven bunalımı ve finansal kriz yaratmakla kalmayıp, istikrar programının amacı ve kararlılığı konusunda da, ciddi soru işaretlerinin doğmasına neden olduğunu kaydetti. Hükümetin önünde, Türkiye`yi kalıcı ve sağlıklı bir istikrara kavuşturmak için, heba edilmemesi gereken, son bir fırsatın bulunduğunu vurgulayan Eczacıbaşı, Ancak, bu, uçurumdan önceki son çıkıştır. Uluslararası sermaye yatırımlarını ülkemize yeniden çekmek için, kaybolan güven ortamının yeniden sağlamaktan başka çaremiz yoktur diye konuştu.

Diğer Ekonomi Haberleri