Ecevit Yanıtladı: Kayınvalide Suçsuz

Bigpara Haber

BAŞBAKAN Bülent Ecevit, Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan`ın kayınvalidesi Hatice Betül Özbay`ın, Egebank`tan kredi aldığına ilişkin iddialara açıklık getirdi.

Ecevit, iddialarla ilgili olarak, ‘‘Siyasal açıdan uygunsuz bir durum sözkonusu değildir’’ dedi. Ecevit, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu`nun konuyla ilgili çalışması sonucu hazırladığı rapora da yanıtında yer verdi. Raporda, Özkan`ın kayınvalidesi Hatice Betül Özbay`ın Egebank`tan kredi aldığına ilişkin hiçbir bulguya rastlanmadığı bildirildi.

ANAP Diyarbakır Milletvekili Sebgatullah Seydaoğlu, geçen hafta TBMM`ye verdiği soru önergesinde, Özkan`ın kayınvalidesi Özbay`ın Egebank`tan kredi aldığına ilişkin iddiaları gündeme getirmişti.

Başbakan Ecevit, TBMM Başkanlığı`na gönderdiği yazı ile Seydaoğlu`nun soru önergesini yanıtladı. Ecevit, önergeyi yanıtlarken, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu`nun konuyla ilgili inceleme raporuna yer verdi. Raporda, Egebank Yönetim Kurulu`nun 16 Eylül 1998 tarihinde Goldbis Limited Şirketi`ne 1 trilyon 662 milyar 900 milyon lira kredi tahsis ettiği anımsatıldı. Raporda, bu şirketin hayali olduğunun belirlendiği ve açılan kredinin şirket adına Vakıflar Bankası Taksim Şubesi`ne gönderildiği bilgisine de yer verildi.

Raporda, Özbay`ın olaydaki durumu şöyle değerlendirildi:

‘‘Aynı tutar, aynı gün dahili kasa mahsubu yöntemi kullanılmak suretiyle 1.316.024.721.250 TL`sı Egebank A.Ş. Yönetim Kurulu üyesi Aydoğan Semizer`in aynı bankadaki hesabına 277.500.223.000 lirası Egebank A.Ş. Genel Müdürü Esat Erkuş`un hesabına 69.375.055.750 lirası ise Hatice Betül Özbay`ın hesabına geçirilmiştir. Bankalar Yeminli Murakıpları yatırılan bu paraların hangi amaçla bu hesaplara geçtiğini ayrıntısı ile araştırmışlar ve bulgulara raporlarında yer vererek, suçlu bulunanlar hakkında Cumhuriyet Savcılığı`na suç duyurusunda bulunulmasını sağlamışlardır. Konu tüm ayrıntıları ile araştırılarak, araştırma sonuçlarına da Raporda yer verilmiş olmakla birlikte, Hatice Betül Özbay hakkında raporda hiçbir suç bulgusu yer almamıştır.’’(HÜRRİYET)

Diğer Politika Haberleri