Ecevit`ten MHP`ye jest

Bigpara Haber

Meclis Başkanlığı`na adaylık için süre sona ererken, DSP, ortağı MHP`nin jest beklentisine `aday çıkarmayarak` karşılık verdi. MHP`den Ömer İzgi, FP`den de İsmail Alptekin başkanlığa aday oldu

MHP lideri Devlet Bahçeli`nin, Meclis başkanlığı bu kez MHP`ye verilmeli isteğine Başbakan Bülent Ecevit olumlu baktı. Ecevit, gazetecilerin sorusu üzerine DSP`nin adayı için isim vermezken, Her konuda uzlaşma olduğu gibi bu konuda da olabilir dedi. DSP Grup Başkanvekili Emrehan Halıcı da, Ülkenin çok ağır sorunları var. Bunları en iyi değerlendirecek kişinin seçilmesini istiyoruz. Kim bu göreve layıksa onu destekleriz diye konuştu. DSP`li Meclis Başkanvekili Ali Ilıksoy ise partilerinden resmi aday çıkmayacağını söyledi. Ilıksoy, Bizim tavrımız partilere değil, ancak çıkan adaylara jest olarak değerlendirilebilir dedi. MHP`nin adayı ise, grup toplantısında açıklandı. Bahçeli konuşmasının sonunda TBMM Başkanlığı için Grubumuzun adayı Ömer İzgi`dir dedi. Bahçeli`nin İzgi`yi `grubumuzun adayı` olarak vermesi içtüzük ihlali tartışması başlattı. Meclis Başkanlığı`na parti gruplarının aday gösteremeyeceği yolundaki içtüzük kuralı, Bahçeli tarafından çiğnendi.

İzgi isminde MHP`li Bakan Koray Aydın ile DSP`li Hüsamettin Özkan`ın görüşmelerinin etkili olduğu bildirildi. Aydın`ın, Özkan`a başkan adaylığı için Ömer İzgi, Murat Sökmenoğlu ve Şevket Bülent Yahnici`nin isimlerini bildirerek, hangisine destek çıkabileceklerini sorduğu, Özkan`dan da İzgi yanıtını aldığı iddia edildi. İzgi, dün adaylık için başvurdu.

ANAP`ta çekişme;
ANAP`ta ise Yılmaz Karakoyunlu, Nejat Arseven ve Murat Başesgioğlu arasındaki belirsizlik akşama kadar sürdü. Devlet Bakanı Rüştü Kazım Yücelen ile Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Taşar, üç aday adayı ile bir araya geldi. Yücelen ile Taşar sonra da Mesut Yılmaz ile görüştü. Ertuğrul Yalçınbayır da, önceki gün Meclis Başkanlığı için aday olmuştu.


DYP karıştı;
DYP`de Bekir Aksoy`un adaylığı partiyi karıştırdı. Bazı parti yöneticileri FP`den destek sözü alındığını belirterek Nevzat Ercan`ın aday olması görüşünü savundu. Ercan da, bu durumda aday olmak istemediğini bildirdi. Bunun üzerine Ercan`ı ikna turu başladı. Tansu Çiller de Ercan üzerinde mutabakat sağlanması halinde Aksoy`un çekilmesini istedi. Aksoy ise çekilmeyeceğini belirtti.


FP zor aday buldu;
FP ise, aday bulmakta zorlandı. Vecdi Gönül ve Nevzat Yalçıntaş`ın kabul etmemesi üzerine FP, Şeref Malkoç üzerinde yoğunlaştı. Ancak Malkoç da ikna edilemedi. FP sonunda FP`de `emanetçi genel başkanlık` yapan İsmail Alptekin`de karar kıldı. Meclis Başkanlığı için Bağımsız Eskişehir Milletvekili Mail Büyükerman ise ilk aday olan isimdi. (RADİKAL)



Diğer Politika Haberleri