Ecevit: Özelleştirme Hızlanacak

Bigpara Haber
Telekom, THY ve elektrik özelleştirmelerinde süreci hızlandıracaklarını söyleyen Ecevit, döviz kuru politikası dahil, ekonomik programda kararlılığın sürdüğünü bildirdi.


Başbakan Bülent Ecevit, dün Başbakanlık`ta düzenlediği basın toplantısında 2 kritik özelleştirmenin hızlandırılacağı mesajını verdi. Telekom`un yüzde 33.5`luk kısmının ve THY`nin yüzde 51`inin blok satışına ilişkin ihale duyurularının 14 Aralık`a kadar yapılacağını bildiren Ecevit, elektrik özelleştirmesinin önünü açacak yasal düzenlemenin de hızla yapılacağını kaydetti. Basın toplantısına Devlet Bakanı ve Başbakan yardımcıları Devlet Bahçeli ile Mesut Yılmaz da katıldı. Ecevit, hükümetin 1999 sonunda uygulamaya koyduğu enflasyonla mücadele ve mali uyum programının üç temel unsuru bulunduğuna dikkat çekti. Ecevit, bunların birincisinin kamu sektörü faizdışı dengesinde yüksek boyutta bir iyileşme, ikincisinin önceden belirlenmiş döviz kuru düzeyi ve üçüncüsünün ise yapısal reformların hızlandırılması olduğunu bildirdi.


SORUNLU BANKA BÜYÜMEYİ ENGELLİYOR;

IMF tarafından stand-by düzenlemesiyle desteklenen bu programın, enflasyonun düşürülmesi, kamu finansmanının güçlendirilmesi ve ekonomik büyümenin hızlandırılması alanlarında başarılı olduğunu belirten Ecevit, `Ancak, mali piyasalarda iki hafta boyunca yüksek bir dalgalanma yaşanmıştır. Söz konusu dalgalanma, ekonominin geleceğine ve enflasyonla mücadele programının başarısına ilişkin kaygılar uyandırmıştır. Hükümetimiz bu olumsuz gelişmeler karşısında bankacılık sektörünün güçlendirilmesi, beklenen döviz girişlerinin özelleştirme yoluyla artırılması ve enflasyondaki düşüşün hızlandırılması amaçlarını taşıyan bir dizi kapsamlı tedbirler paketini uygulamaya karar vermiştir` diye konuştu.


THY ve TELEKOM 14 Aralık`ta;

THY`de yüzde 51, Telekom`da da yüzde 33.5`luk hisse satışına ilişkin ihale duyurularının 14 Aralık`a kadar yapılacağını da açıklayan Ecevit, Telekom konusunda `İhale, stratejik yatırımcıya yüzde 33.5`lik hisse satışı ile birlikte, şirket kontrolünü sağlayacak bir yönetim hakkı verilmesini kapsayacaktır` dedi. Ecevit, elektrik sektörünün de hızlı özelleştirilmesinin yolunu açacak elektrik yasasında kararlı olduklarını bildirerek, `Yasa tasarısı TBMM`ye 14 Aralık`a kadar sunulacaktır. Yasanın Ocak 2001 sonuna kadar yürürlüğe konulmasını umuyoruz` diye konuştu. Ecevit, özelleştirme gelirlerinin bütçe açığının finansmanı için önemli bir kaynak oluşturduğunu ve önümüzdeki aylarda döviz rezervlerinin yerine konulmasına katkıda bulunacağını kaydetti. Enflasyonla mücadelenin 1999 sonunda uygulamaya konulan döviz kuru politikası çerçevesinde süreceğini belirten Ecevit, enflasyonla mücadelede sağlanacak başarının, hükümetin ücret müzakerelerinde sosyal taraflar arasında hedeflenen enflasyonla uyumlu bir mutabakat sağlanmasını kolaylaştırıcı biçimde daha aktif bir rol üstlenmesi ile artırılacağını bildirdi. Ecevit, döviz kuru politikasına ilişkin olarak da `Ekonomik stratejisini uygulamada, mevcut döviz kuru politikası da dahil, kararlılığını sürdürmekte olan hükümet, 2001 için enflasyon hedefinin ve dış pozisyonda beklenen düzelmenin gerçekleştirilmesi için, gereken her şeyi yapacaktır. İstikrarlı bir makroekonomik çerçevenin oluşturulması, Türk ekonomisinin orta vadede büyüme beklentisini azamiye çıkarmak için gereklidir` diye konuştu. (FİNANSAL FORUM)


Diğer Ekonomi Haberleri