E-iş`in Geleceği Tartışıldı

Bigpara Haber
GYİAD ve IBM Türk, iş dünyasının e - iş`te nasıl konumlanabileceğine ilişkin vizyon kazandırmak ve teknolojinin sunduğu fırsatları vurgulamak amacıyla genç işadamlarını bir araya getirdi.


Genç Yönetici ve İşadamları Derneği (GYİAD) ve IBM Türk`ün, iş dünyasını konularını tartışmaya açmak, teknolojinin iş yaşamına sunduğu fırsatları, bu fırsatların beraberinde gelecek rekabet avantajlarını vurgulamak ve iş dünyasının yeni ekonomide nasıl konumlanabileceğine ilişkin vizyon kazandırmak amacıyla düzenlediği Vizyon Toplantıları dizisinin ilki İMKB Auditorium`unda yapıldı.
İlk toplantı, GYİAD Başkanı Ali Midilli`nin konuşmasıyla başladı. `E - İş Dünyasında Bugün ve Gelecek` konulu toplantıda, kritik iş süreçlerinin elektronik ortamda gerçekleştirilmesini sağlayan, o iş sürecine dahil olan tüm tarafları internet teknolojileri ve altyapısıyla birbirine bağlayan e - iş tartışıldı.


E - iş`in kurum ve kişilerin iş yapış biçimlerini nasıl kökünden değiştireceği, geleceği nasıl şekillendireceği ve bu sürece nasıl uyum sağlanabileceği vurgulandı.
Toplantı konuşmacılarından Yeniekonomi.com Genel Müdürü Ali Erginsoy, internetin geleneksel ekonomiyi ve iş yapış biçimini ne şekilde değiştirdiğini anlattı. Yeni ekonomiyi, eski ekonominin yeni yöntemlerle sürdürüldüğü bir düzen olarak tanımlayan Erginsoy, yeni ekonomide verimliliğin ancak teknoloji yatırımlarının ekonomik yaşamın her alanına yayılmasıyla sağlanabileceğini vurguladı. Yeni ekonomide öncü olabilmek için şirketlere gereken rekabet avantajının bilişim şirketleri tarafından sunulacağını sözlerine ekleyen Erginsoy, yenilikçiliği körükleyen en randımanlı kuruluşların start - up şirketler olacağını ifade etti.


IBM`DEN BAŞARILI ÖRNEKLER;

IBM Türk Genel Müdürü Hüseyin Kızıltay ise, e - iş`in dünyada ve Türkiye`de önderliğini yapan ve internet ekonomisi içinde e - iş`i kendisine stratejik ortak rota olarak belirleyen IBM`in kendi içinde gerçekleştirdiği başarılı e - iş uygulamalarından örnekler verdi. Kzıltay, yeni ekonominin en büyük özelliklerinden birinin insanları kendi sınırlarının dışına çıkmaya zorlaması olduğunu söyledi. Yeni ekonominin geleneksel şirketleri ortadan kaldrmayacağını, sadece iş yapış biçimini değiştireceğini vurgulayan Kızıltay, dünyanın en büyük imalat şirketlerinden biri olan IBM`in bu değişim içindeki yerini kendi bünyesinde uyguladığı satınalma, bütünleşik tedarik zinciri, pazar planlama, ürün geliştirme, müşteri ilişkileri ve ürün sevkiyatı gibi süreçlerin elektronik ortama taşınmasıyla aldığını belirtti. Kızıltay ayrıca, e - iş sayesinde, IBM`in yıllık 40 milyar doları bulan satınalma maliyetlerinden 2 milyar dolarlık tasarruf sağladığını, ürün geliştirme sürecini 4 - 6 yıldan 3 aya indirdiğini, ürün sevkiyat süresini kısalttıklarını ve amaçlarının sipariş gününde teslimat olduğunu söyledi.


Baltaş & Baltaş Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Acar Baltaş, e - iş`in şirket kültürüne etkisini ele aldığı konuşmasında, yeni ekonominin mevcut yapıları kökünden değiştireceğini belirterek şunları söyledi: Ekip çalışması, ekibin her elemanının taşıyacağı liderlik özelliği, etik değerlere verilen önem, her türlü işin elektronik ortama taşınması ve ölçülebilir olması geleceğin şirket yapısının en önemli özellikleri olacak. Yeni ekonomide mavi yakalılarda işsizlik hızla artarken, beyaz yakalıları da aynı tehlike bekleyecek. Yaptıkları işi elektronik ortama geçirebilen, bilgi teknolojileri alanında uzmanlık kazanan beyaz yakalılar ise altın yakalılar olacaklar.


Sabancı Üniversitesi Rektörü Tosun Terzioğlu, e - iş`in iş dünyasına sunduğu fırsatlar ve beraberinde getirebileceği tehditlere dikkat çektiği konuşmasında, Türkiye`nin sahip olduğu genç nüfusun e - iş`te ilerlemek için karşımıza çıkan en büyük fırsatlardan biri olduğunu ifade etti. Bu konudaki en büyük riskin, genç nüfusa kaliteli eğitim vermekte yetersiz kalınması olduğunu sözlerine ekleyen Terzioğlu, devletin çoğu zaman özel sektörü geriden takip etmesini de bir risk faktörü olarak tanımladı.


E - İŞ`TE HIZ FAKTÖRÜ;

Konunun girişimci, sermaye, insan ve rekabet boyutu ise Turk.net Genel Müdürü Ahmet Yürekli tarafından tartışmaya açıldı. E - iş`te başarılı olabilmek için e - iş`in hızlı ve ölçeklenebilir olması, süreklilik taşıması gerektiğine dikkat çeken Yürekli, bir girişimcinin sahip olması gereken özellikler arasında, fikirlerini esnek bir iş planına dökebilmek, teknik yeterliliğe sahip olmak, teknolojiyi anlamak ve başlanan işlerde geleceği öngörerek ne zaman risk almak gerektiğini bilmek gibi özelliklerin yer aldığını söyledi. Sermaye boyutunda, girişimcilerin kaybetme riskini ve ve Türkiye koşullarını göze alarak hareket etmeleri gerektiğini vurgulayan Yürekli, insan sermayesi konusunda kısıtlı kaynaklara sahip olan Türkiye`nin dünya çapında nitelikli insan kaynaklarıyla rekabet içinde olduğuna dikkat çekti.
Türkiye`de başarılı e - iş örneklerinden biri olan Horoz Nakliyat Genel Müdürü Taner Horoz, e - iş`e geçişte şirketinin edindiği deneyimleri katılımcılarla paylaşırken, e - iş`in şirketlere sunduğu en önemli avantajın verimliliği artırmak ve maliyeti düşürmek olduğunu vurguladı. İş dünyasının ihtiyaçlarını iyi kavrayan fikir önderleri ve uygulayıcılarının katılımıyla gerçekleştirilecek Vizyon Toplantıları`nın senede üç kez düzenlenmesi planlanıyor. (FİNANSAL FORUM)


Diğer Ekonomi Haberleri