E-Çelik GSX Zor Durumda

Bigpara Haber
Amazon.com`un internette kitap satışıyla yakaladığı başarısını çelikle tekrarlamak isteyen Global Steel Exchange (GSX), rakipleri karşısında pek de etkin
olamayacağa benziyor.


Jeff Bezos`un Amazon.com`da internet üzerinden kitap satarak kurduğu serveti yine sanal ortamda çelik satarak gerçekleştirmek isteyen Lou Schorsch`un yaşanan rekabetle başı dertte. Internet üzerinden daha ucuza ve daha kolay çelik satma sloganıyla yola çıkan GSX özellikle bir çok büyük Amerika`lı üretici firmanın yarattığı rekabet ortamından olumsuz yönde etkileniyor. Elektronik bir metal borsası fikriyle hareket eden Schorsch, şubat ayında start alacak GSX, yıllık 600 milyar dolarlık bir pazar olan çelik piyasasından pay kapmaya çalışacak. Geçtiğimiz ay Chicago merkezli GSX`in başına İcra Direktörü olarak atanan Schorsch, web üzerinden metal satmayı planlayan üreticiler ile de savaşacak. McKinsey`de metal sektörü danışmanı olarak çalışan Schorsch, geçtiğimiz ay burdadan ayrılarak GSX`e geçmişti. Özellikle endüstride karlılığın azaldığı bu dönemde USXU.S.


Steel Group, LTV Corp. ve Weirton Steel Corp. gibi üretici firmalarında internet üzerinden satış yapmayı planladıklarını duyurması elektronik metal borsalarını zorlu bir dönemin beklediğini ortaya koyuyor. Çelik fiyatlarının yıl başından bu yana üçte bir oranında da değer kaybetmiş olması da sektördeki firmaları düşündürüyor. Bu gelişmeler çerçevesinde üretici firmaların hisselerinde de büyük oranda düşüşler gözleniyor. Bu yüzden GSX`in kurucusu olan iki üyük firma olan Duferco and Cargill`i zorlu günler bekliyor. GSX`in rakipleri arasında LTV and Weirton Steel`in ortak olarak kurdukları MetalSite LP ve ülkenin en büyük çeklik üreticisi U.S. Steel`in iştiraki eSteel yer alıyor. Ancak söz konusu bu elektronik metal borsalarından hiç biri şu ana kadar piyasada çok etkin bir rol oynayamadılar. (FİNANSAL FORUM)


Diğer Ekonomi Haberleri