DYP`liSöylemez: Türkiye`de yaşanan gerçek enflasyon, yüzde 54.9

Bigpara Haber
Gelinen Enflasyon Noktasını Kimse Başarı Olarak Sunmaya Kalkışmasın. Biz, Bu Filmi Daha Önce Görmüştük -Türkiye`De Yaşanan Gerçek Enflasyon, Yüzde 54.9`Dur


ANKARA (A.A) - 05.01.2001 - DYP Genel Başkan Yardımcısı Ufuk Söylemez,
Gelinen yüzde 40`lık enflasyon noktasını kimse başarı olarak sunmaya kalkışmasın. Biz, bu filmi daha önce görmüştük dedi. Söylemez, DYP Genel Merkezi`nde düzenlediği basın toplantısında, yaşanan gelişmelerle birlikte Türkiye`nin ekonomide küme düştüğünü söyledi. Ortaya çıkan enflasyon rakamının hükümetin düdüklü tencere gibi döviz kuru, fiyat, kira ve ücretleri baskı altında tutmasından kaynaklandığını öne süren Söylemez, şöyle konuştu: Gelinen yüzde 40`lık enflasyon noktasını kimse başarı olarak sunmaya kalkmasın. Biz, bu filmi daha önce görmüştük.


1998`de Anasol-D hükümetinin IMF ile imzaladığı anlaşmanın 1999`da fiyaskoyla neticelenmesinin ardından, 2000 yılı başında büyük iddialarla ortaya konulan yüzde 20`lik enflasyon hedefinin tutturulamaması karşısında biz, ekonomi yönetimi ve iktidardan milletten özür dilemesini talep ediyoruz. Türkiye`nin 14 yıldır bu enflasyon rakamına inmediğini söyleyenler, 14 yıldan beri Türkiye`de insanların Taksim Meydanı`nda otelleri, mağazaları taşlamadığını da hatırlamalıdırlar. 14 yıldan beri cezaevlerinin duvarları yıkılarak, cezaevlerinin kan gölüne dönmediğini de hatırlamalıdırlar. 14 yıldan beri Türk polisinin elinde silahlarıyla yasadışı gösteri yapmamış olduğunu da hatırlamalıdırlar. 14 yıldan beri 12 bankanın batarak 12 milyar dolarlık zararın da oluşmadığını hatırlamalıdırlar.


RAKAMLARI BAĞIMSIZ BİR OTORİTE AÇIKLAMALI

Enflasyon rakamları ve her türlü ekonomik endeksin oluşturulmasını bağımsız bir otorite tarafından açıklanmasını öneren Söylemez, oda, sendika, esnaf, çiftçi temsilcileri, üniversite ve kamunun içinde bulunacağı oluşumun enflasyon rakamlarını açıklamasının daha inandırıcı olacağını belirtti. Söylemez, Henüz doğru bir nüfus sayımını bile yapamayan Devlet İstatistik Enstitüsü`nün hükümetin baskı ve manipülasyonuna açık olan hatalı endeksler açıkladığı enflasyon oranlarına kamuoyu ve piyasalarda ciddi bir güven bunalımı ve inandırıcılık sorunu olduğunu görmenin üzüntüsü içindeyiz dedi. Söylemez, sözlerini şöyle sürdürdü:


Türkiye`de yaşanan gerçek enflasyon, yüzde 54.9`dur. Yani ortalama enflasyondur. Ortalama enflasyon, 2000 yılı başında yüzde 54`tü, bugün yine yüzde 54. Çarşı, pazar enflasyonu olarak algılayacağımız ortalama enflasyonun yüzde 55 civarında çıkması, Türkiye`de enflasyonda kalıcı bir düşüşün sağlanamadığını maalesef göstermektedir.

Diğer Ekonomi Haberleri