Dünyayı Karıştıran Ürün Türkiye`de

Bigpara Haber
Japonya, Amerika`da yüzlerce metre kuyruklar yaptıran, fanatiklerini mağaza önünde sabahlatan, kara borsada 5-6 kat fiyatla satılan Playstation 2 nihayet Türkiye`de... Satış hedefi 300 milyon dolar.


Sony`nin, dünyada satış rekorları kıran oyun konsulu PlayStation 2, 24 Kasımda Türkiye`de... Japonya`da ve ABD`de satışa sunulduğu ilk gün, fanatiklerini satış noktalarında sabahlatan, internette açık arttırma sitelerinde 5-6 kat fiyat farkı ile satılan, ABD`de de kara borsaya düşen PlayStation 2`nin Türkiye`de de benzer ilgiyle karşılanması bekleniyor. Şimdiden 15 binin üzerinde sipariş verilmiş durumda. PlayStation, Türk tüketicisi ile 1997 yılının sonunda tanıştı. Geçen dör yıllık sürede ise 300 bin adetlik satış rakamına ulaştı. Ürünün Türkiye`deki satış fiyatının 200 dolar civarında olduğu düşünüldüğünde, 60 milyon dolarlık bir pazardan bahsediyoruz. Ayrıca, konsol başına bir adet oyunun satıldığını da bu düşünürseniz pazar 75 milyon dolar civarına yükseliyor. İşin içine korsan oyun pazarı da eklendiğinde rakam 100 milyon doları geçiyor. Tüm bunları gerçekleştiren ilk jenerasyon PlayStation`ı Sony PlayStation Ürün Müdürü Fulya Kulabaş`a sorduk. Sony böyle bir ilgiyi bekliyor muydu?... Yeni ürünün özellikleri ne olacak?... Nasıl satılacak?... Girişimciler bu büyük pazardan nasıl faydalanabilecekler?...


YENİ CORNER VE SHOPLAR VERİLECEK

Kulabaş`a göre Sony böyle bir pazarla karşılaşacağını biliyordu. Çünkü, Ürün piyasaya sunulduğunda, Türkiye`de gerek internet, gerekse bilgisayar ürünlerine ciddi bir ilgi vardı. Hatta, toplam potansiyelin ancak yarısına ulaşılabildi. Sadece hedef kitlemizi seçerken şaşırdık. Biz, Türkiye`de daha alt yaş grubunu hedefliyorduk. Ama, ilgi, Avrupa pazarındaki gibi oldu. En büyük ilgiyi, 17-28 yaş arasındakilerden gördük. Peki PlayStation nasıl bir pazarlama anlayışıyla satıldı? Kulabaş`a göre, Sony`nin bu noktadaki en büyük avantajı, Türkiye çapındaki yaygın elektronik ürün bayi ağı oldu. Kulabaş, ürünü nasıl pazarladıklarını şu cümlelerle anlatıyor: Türkiye`ye dağılmış 700 adet Sony bayisi var. Bunların 300`ü Sony`nin tüm ürünlerini teşhir edebiliyor ve ciddi anlamda nakit akışı sağlıyor. Biz, ilk olarak, bu 300 bayiye yöneldik.


Bunun yanında sadece PlayStation`ın ve ürünlerini satan center ve corner`lar açtık. Bunların bünyesinde ürün ve oyun konusunda profesyonel tanıtım yapabilecek elemanlar yetiştirdik. Ve ayrıca, center ve corner sahiplerine gerekli servis desteği de verildi. Ayrıca Sony bünyesinden toptan satışlarımız oldu. Toptan mal alanlar içinde zincir hipermarketler, müzik mağazaları, bilgisayar firmaları, oyuncak mağazaları ve tabii ki Tahtakale vardı. Kulabaş`ın, Playstation2`yi satmak isteyecek girişimcilere de bir duyurusu var: Sony`nin önümüzdeki günlerde Playstation 2 için bayilik çalışmaları başlayacak. Girişimcilerin bu tip taleplerini izleyen profesyonel bir kadro var. Bu kadro içindeki arkadaşlarımız, tüm Türkiye`den gelen talepleri inceliyorlar ve sonuçlandırıyorlar. Sony`nin PlayStation için bayilik almak isteyen girişimcilerden aradıkları koşullar şunlar:


Öncelikle son kullanıcıya nitelikli hizmeti verebilecek bir yer olmalı. Ayrıca satış kotaları var. Tüm ürün gamını teşhir edebilmek de önemli. Ve mağaza içinde PlayStation ile ilgili oyun ve ürün bilgileri verebilecek elemanlar olmalı. Bunların eğitimini de zaten Sony üstleniyor.Sony`nin PlayStation ürün grubuyla ilgili bir diğer hedefi de oyun satabilmek. Çünkü, oyunların fiyatları 25 ile 40 milyon lira arasında değişiyor ve asıl ciroyu oyun oluşturuyor. Kulaşan`a göreyse bu hedefe ilk jenerasyon oyun konsollarında ulaşılamadı. Nedeniyse tabii ki yazılımcıların korkulu rüyası korsancılar... Türkiye`de korsan satış konusuna ne yazık ki bir sonuç getirilemedi. Yine de yasalardaki iyileştirmeler sonucunda olumlu gelişmelerde yaşıyoruz. Fakat, ikinci jenerasyon konsollarda bu tip bir sorunu yaşamayacağız. İkinci jenerasyon konsolların oyunları DVD alt yapısına sahip ve kopyalanması bir hayli zor. Ayrıca maliyetli...Tüketicinin de bu koşullar altında orijinal oyunlara yöneleceğini düşünüyoruz. Avrupa`da her konsol başına ortalama 5-6 oyun satılıyor. Türkiye`de ise bu rakam 1`i geçmiyor. Şimdi hedef Avrupa ortalamasına ulaşmak.


HER YERDE KARŞILAŞABİLİRSİNİZ;

PlayStation 2 için Türkiye`de yoğun bir tanıtım ve pazarlama programı gerçekleştirilecek. Bu noktada Kulabaş`a konsol satışının yapıldığı ilk gün Japonya ve ABD`de yaşanan ürün bulamama durumunun Türkiye`de yaşanıp yaşanmayacağını soruyoruz. İlk gün için 10 bin adet ürünü bayilere dağıtacağız. Ayrıca, aralık ayı başından mart ayı sonuna kadar tüketici ile birebir kontak kuracağız. Bunun içinde zincir mağazalar, gece kulüpleri ve üniversitler olacak. Ayrıca sadece PlayStation ile ilgili 15 bin kişilik bir database`miz var. Bu eski kullanıcılarımıza da ulaşmayı hedefliyoruz. Sony`de oyun konsoluyla ilgili yenilikler PlayStation 2`yle sınırlı kalmıyor. Geçtiğimiz ay piyasaya sunulan PlayStation One`ı da unutmamak gerekiyor. Bu ürünün en önemli özelliği, mobil olarak çalışıyor olması. İlk jenerasyon PlayStation`nın tüm özelliklerini bünyesinde barındıran PlayStation One, gelecek yıl Mayıs ayında Türkiye`ye ihraç edilecek olan LCD ekranı ile Her yerde oyun mantığını yerleştirmeye çalışacak.


PlayStation One, LCD ekranı ile cep telefonundan Wap hizmetlerine de girebilme imkanı sağlayacak. Bu ürün, halen Türkiye`de ekransız olarak 126 milyon TL fiyatla satılıyor İlk makine 3 yıl içinde 300 binliktış rakamına ulaşınca Sony`nin gelecekle ilgili beklentileri de büyümüş. Ürünün bir öncekine göre çok daha fazla ekipmana sahip olması da satışların artmasında rol oynayacak. Bir önceki makinede ulaşılan hedefleri ikiye katlanacağımızı düşünüyoruz. Ürün üzerinde DVD film oynatıcı ve CD oynatıcı ve CD çalar bulunacak. İşin asıl önemli noktasıysa, internete de ulaşım sağlayacak olması. Böylelikle ulaşılması hedeflenen tüketici kitlesi genişliyor. Unutmadan konsol başına bir olan oyun satışı da artacak. PlayStation, Sony içinde TV grubu ile başa baş cirolar elde ediyor. Kısacası önümüzdeki dönemde Sony`nin ticari yıldızı Playstation olacak...


İŞTE PLAYSTATION 2`NİN ÖZELLİKLERİ;

* PLAYSTATION 2, DVD playera dijital bağlantı yoluyla gerçekçi grafik sunuyor. Hava, ortam ve hatta insan davranışını bile gerçekçi bir şekilde gösterebiliyor.

* DVD ve VCD film oynatabiliyor. CD çalabiliyor.

* INTERNET bağlantısı kurabilmek de mümkün. İçinde bulunan hard disk sayesinde internette daha sonra bağlanmak istediğiniz siteleri kayıt edebileceksiniz.

* İÇİNDEKİ iS400 i.Link bağlantısı sayesinde Sony kamera takılabiliyor. Ayrıca USB bağlantısı da mevcut.

* PLAYSTATION 2, hem kablolu, hem de kablosuz çalışabilecek. Konsolun beyni olan Emotion Engine 66 milyon poligon (grafik imajı yaratan minik parçacık)
işleyebiliyor ve 6.2 GFLOPS (Gezer Nokta Uygulaması) içeriyor.

* DİĞER bir önemli özellikse ilk konsol ile oynanan oyunların, yeni konsolda da oynanabiliyor olması.


RAKAMLARLA PLAYSTATION;

* SONY, 1990 yılında Sistem G yayını TV grafik projesinden gerçekleştirilen
PlayStation için Araştırma ve Geliştirme ekibini kurdu.

* 1994 Aralık ayında PlayStation Japonya`da piyasaya sunuldu.

* YENİ jenerasyon oyun konsolu piyasaya sunulana kadar, ilk jenerasyon konsoldan tüm dünyada 73 milyon adetlik satış rakamına ulaşıldı. Ayrıca, aynı süre içinde, 630 milyon adetlik oyun satışı gerçekleştirildi, 3 bine yakın oyun çeşidi üretildi.

* MART ayının başında satışa sunulan PlayStation 2, dört aylık bir sürede sadece Japonya`da 3 milyon adetlik satış rakamına ulaştı. Ürün Kasım ayı sonunda Avrupa ile aynı anda Türkiye`de 1000 DM`lik fiyatla satışa sunulacak. Sony, sadece Türkiye`de önümüzdeki üç yıl içinde 600 bin konsol satmayı hedefliyor.


PLAYSTATION BAYİSİ OLMAK İÇİN;

* ÖNCELİKLE Sony Türkiye`nin PlayStation pazarıyla ilgili araştırma biriminin, yerinizle ilgili talep araştırma raporunun olumlu olması gerekiyor.

* MERKEZİ bir yerde büyük olmayan bir dükkan işinizi görecektir.

* MAĞAZANIN dekorasyonuna Sony bizzat destek veriyor.

* MAĞAZA içinde çalışacak elemanların eğitimini de Sony üstleniyor.

* BEŞ tip bayilik var. Bunlar a, b, c, d ve e sınıfları olarak ayrılıyor. E sınıfı işe yeni başlayanlar. Ürün satış performansına göre a`ya kadar yükselinebiliyor. İlk üç ay sizin için çok önemli. Ortaklığınızın geleceği bu üç ay ki performansınıza bağlı. İyi şanslar... (PARA)

Diğer Teknoloji Haberleri