Dünün kötü haberi Freddie Mac’ten geldi

Bigpara Haber
ABD’de 11.5 trilyon dolarlık konut kredisinin regülatörü konumundaki Freddie Mac’ın 2007 son çeyrek zararı 2.45 milyar doları buldu

Freddie Mac 2008’de 2.8, 2009’da ise 2.2 milyar dolar zarar beklediğini duyurdu. Açıklamaların ardından piyasalarda kredi konusundaki zararın giderek büyüdüğü endişesi yaşandı. Freddie Mac’ın zararı hem ABD, hem de uluslararası borsaların değer kaybetmesine neden oldu. New York Borsası, yüzde 1’e kadar geriledi. Freddie Mac, bir diğer kamu şirketi Fannie Mai ile 11.45 trilyon dolarlık konut kredisinin yüzde 45’ini finanse ediyor.

Piyasalar kötü habere alıştı

Piyasa uzmanları Freddie Mac’in üçüncü çeyrek finansal sonuçlarının açıklandığı dönemdeki çalkantıya dikkat çekerek, “Freddie Mac’in üçüncü çeyrek zararı piyasaların üzerine kabus gibi çökmüştü. Dünkü zarar, durumun giderek kötüleştiğini ortaya koysa da düşüş sınırlı oldu. Piyasalar o kadar çok dayak yedi ki artık kötü haberler kanıksandı” dedi. Öte yandan ABD Başkanı George Bush, “ülke ekonomisinin resesyonda olmadığı ancak yavaşladığının aşikar olduğu” değerlendirmesini yaptı.

G7 maliye bakanları da küresel mali piyasalardaki çalkantıyı yakından izlediklerini ve gerektiğinde piyasaları istikrara sokmak için önlem almaya hazır olduklarını bildirdi.

Diğer Genel Haberleri