DTÖ toplantısında anlaşmaya varılamadı

Dünya Ticaret Örgütü`nün (DTÖ) İsviçre`nin Cenevre kentinde küresel ticaret anlaşmasına ilişkin süren görüşmeleri, anlaşmaya varılamadan sona erdi

Bigpara Haber

Dünya Ticaret Örgütü`nün (DTÖ) İsviçre`nin Cenevre kentinde küresel ticaret anlaşmasına ilişkin süren görüşmeleri, anlaşmaya varılamadan sona erdi.

Diplomatik kaynaklar, dünya ticaret anlaşmasını korumaya yönelik görüşmelerde ABD ve Hindistan`ın anlaşamadığını belirtti. İki ülkenin, fakir ülkelerin tarımsal ürün ithalatındaki artışa karşı çiftçilerini korumalarına yardımcı olacak önlemler konusunda uzlaşma sağlayamadığı bildirildi.

DTÖ`nün bakanlar düzeyinde en uzun süren toplantısı olduğu belirtilen son görüşmelerin, 2001`de başlayan ve Doha Turu olarak adlandırılan müzakere sürecine hız kazandırması bekleniyordu.

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Başkanı Pascal Lamy, İsviçre`nin Cenevre kentinde yapılan toplantının başarısız olduğunu söyledi.

Pascal Lamy, düzenlediği basın toplantısında, Daha iyi bir dünya ticaret sistemi için yatırım yapmayı sürdüreceğim dedi. Görüşmeler sırasında kaydedilen ilerlemelere işaret eden Lamy, tüm bunları rayına oturtmaya çabalayacağını bildirdi.
 
Tarımda himaye tartışması kilitledi
 
Görüşmelerinin, tarımda himaye tartışması nedeniyle kitlendiği ve anlaşma sağlanamadan sona erdiği bildirildi.

ABD Ticaret Temsilcisi Susan Schwab, gazetecilere yaptığı açıklamada, Bu kez sonuca çok yakındık dedi. ABD`nin, Doha görüşmelerine bağlı kalacağını belirten Schwab, bütünüyle bir çöküşten sözetmenin zamanı olmadığını, ABD`nin bu konudaki taahhütlerinin hala masada olduğunu ve karşıdan yanıt beklediğini kaydetti.

Yeni Zelanda Ticaret Bakanı Phil Goff da, Doha görüşmelerinin gelecek bir tarihte sürmesi konusunda umutlu olduğunu söyledi. Goff, Bu haftanın, gelecekte yapılacaklara temel oluşturmasını başarmış olmayı umuyorum diye konuştu.

Yaklaşık 35 ülkenin bakanları, 2001`den beri sürdürülen Doha turu müzakerelerinde ilerleme sağlanması amacıyla 9 gün önce biraraya gelmişlerdi. Uzlaşmazlığın odağında, kalkınmakta olan ülkelerdeki tarım üreticilerinin korunması için hazırlanan bir önerinin olduğu belirtiliyor.

ABD`nin yüksek tarım sübvansiyonlarının, yoksul ülkelerdeki üreticilere etkisinin odakta yer aldığı görüşmelerde, ABD`nin sübvansiyonlarda yapacağı kesintiyle ilgili önerilerinin, yoksul ülkeler tarafından yetersiz bulunduğu bildirildi. Kalkınmakta olan ülkeler, diğer ülkelerin uyguladığı vergilerin de azaltılmasını istiyor.

ABD`de kasım ayında yapılacak seçimle yönetimin değişmesi ve AB Komisyonu`nda gelecek yıl gerçekleşecek değişiklikler ve Hindistan`da yakın gelecekte yapılması olası seçimlerin, görüşmelerin gelecekteki akışını değiştirebileceği bildiriliyor.

Görüşmenin başarısız olmasının, uluslararası ticarete kısa vadeli ve belirgin bir etkisi olmayacak. Tartışmaya konu olan maddelerin uygulanmasında, 5 ya da 10 yıl gibi uzun vadeler uygulanıyor.
 
Ancak, bu görüşmelerin anlaşmazlıkla sonuçlanmasının, korumacı eğilimi artırabileceği ve karar alıcıları, korumacılıkla daha sıkı biçimde mücadeleden uzaklaştırabileceği belirtiliyor.

Diğer Genel Haberleri