DTM: İthalat Ekimde 4.9 Milyar Doları Aştı

Bigpara Haber

Dış Ticaret Müsteşarlığı, ithalat artışında eylül ayında yaşanan yavaşlamanın izleyen aylara devam etmediğini, hatta ekim ithalatının 4.9 milyar dolar seviyesini aşmış olabileceğini bildirdi.

Dış Ticaret Müsteşarlığı, Türkiye`nin ocak-kasım dönemi dış ticaretinin genel görünümünü değerlendirdi. Değerlendirmede, eylül ayında yüzde 16 ile bu yılın en düşük ithalat artış hızının görüldüğünü dikkat çekilerek, Ancak, bu gelişmenin devam edeceğine dair herhangi bir belirti bulunmamaktadır. Aksine, ithalatta alınan KDV`ye ilişkin veriler, ekim ayında ithalatın, 2000 yılı içinde görülen en yüksek aylık ithalat değeri olan ağustos ayındaki 4,9 milyar dolar seviyesinde olacağını, hatta bu seviyeyi de aşabileceğini göstermektedir denildi.

Eğer DTM`nin söz konusu tahmini gerçekleşirse Türkiye tarihinde ilk kez ayllık ithalat 5 milyar doları bulacak. İhracatın da söz konusu ayda azalma eğiliminde olduğu dikkate alınırsa, Türkiye`nin eylül ayında 51 milyon dolara kadar gerileyen cari işlemler açığının ekim ayında çok yüksek bir seviyede gerçekleşmiş olabileceği tahmini yapılıyor.

Yılın ilk çeyreğinde yüzde 2.5, ikinci çeyreğinde ise yüzde 10.3 oranında artan ihracatın, üçüncü çeyrekte binde 8 oranında azaldığı ve ilk dokuz aylık artışın yüzde 4 olduğuna dikkat çekilen değerlendirmede, buna karşılık ithalatın ise yılın ilk çeyreğinde yüzde 40.2, ikinci çeyreğinde yüzde 34.9, üçüncü çeyrekte ise yüzde 31.4 oranında arttığı, Ocak-eylül döneminde ithalattaki toplam artışın yüzde 35.1 olarak gerçekleştiği vurgulandı.

11 aylık ihracat artışı yüzde 2.5-3

İhracatçı birliklerinin ekim-kasım aylarına ilişkin verilerinin, söz konusu iki ayda ihracatın toplam yüzde 4.6 oranında azalmış olabileceğini gösterdiği vurgulanan değerlendirmede, bu azalmada en çok hazır giyim ve konfeksiyon, fındak, yaş meyve sebze ile demir ve demir dışı metal ihracatındaki gerilemenin etkili olduğu savunuldu. Ekim ve kasım aylarındaki bu geglişmeden sonra 11 aylık ihracattaki artışın yüzde 2.5-3 civarında kalabileceği belirtildi. (ANKA)

Diğer Ekonomi Haberleri