Draghi'nin bugün ne yapması bekleniyor?

AMB Başkanı Draghi, parasal genişleme programının devam süresi ile ilgili şüpheleri dağıtmaya çalışacak

Bigpara Haber

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, parasal genişleme programını nasıl bitirmeyi planladığı ile ilgili sorularla karşı karşıya gelebilir.

DÜNYA BORSALARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Euro Bölgesi enflasyonunun canlandırılması amacıyla gerçekleştirilen ve Eylül 2016’ya kadar sürmesi beklenen 1.1 trilyon euroluk (1.2 trilyon dolar) varlık alım planı 6 haftadır devam ediyor. Daha önce programın bölgeye olumlu etki ettiği yönünde açıklama yapan AMB Başkanı Çarşamba günü gerçekleşecek olağan basın konferansında, hedeflerine öngörülen bitiş süresi öncesinde ulaşması halinde nasıl bir yol izleyeceği ile ilgili sorularla karşılaşabilir. Draghi’nin politika yapıcıların ekonomiye sağlanan olağanüstü desteği ancak ekonominin tek başına kendi ayakları üzerinde durabileceğinden emin olmaları halinde kesebilecekleri yönünde açıklamalar yapması bekleniyor.

AMB, 60 milyar euroluk aylık kotasına ulaşması ve 3 yıllık düşüşün ardından kredilerin ivmelenmeye başlaması ile erken dönemde zafer beyanlarında bulundu. Ancak yatırımcılar teşvikin beklenenden erken bir zamanda hız keseceğine kanaat getirirlerse süreci raydan çıkarabilirler. Bu da Draghi’nin programın kendi verimliliğine boyun eğmesi kartını oynaması gerektiğine işaret ediyor.

Haberin Devamı

Londra’da bulunan Nomura International Plc kıdemli Avrupa ekonomisti Nick Matthews, “Draghi, verilerden gelen pozitif mesajı ile QE’nin süresi ile ilgili beklentileri dengelemeli. Draghi bunun uzun bir yol olduğu ve yeni başladıkları fikrini pekiştirecektir” dedi.

Diğer Ekonomi Haberleri