DPT: Dalgalanmalar Kısa Vadeli

Bigpara Haber

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşarı Akın İzmirlioğlu, hafta başından itibaren piyasalarda görülen dalgalanmaların kısa vadeli ve istikrarsız olduğunu belirterek, istikrar programını etkileyecek olumsuz hiçbir gelişmenin bulunmadığını söyledi.

Akın İzmirlioğlu, DPT`de 25`inci hizmet yılını dolduran çalışanlar için düzenlenen plaket töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Piyasada son günlerde yaşanan dalgalanmaları da değerlendiren İzmirlioğlu, bu dalgalanmaların makro ekonomik hedeflerde hiçbir biçimde değişikliğe yol açmayacağını kaydetti.

Hafta başından itibaren görülen kısa vadeli dalgalanmaların her zaman ortaya çıkabileceğini kaydeden İzmirlioğlu, Üç yıllık programı, yıllık programı ve bütçe büyüklüklerini etkileyecek temelde hiçbir şey söz konusu değildir. Dünyanın her yerinde de bu böyledir. O zaman borsadaki iniş çıkışlara göre bunları değiştireceksek üç yıllık program yapmanın, uzun vadeli plan yapmanın ne anlamı var ki diye konuştu.

Dünyanın her yerinde spekülasyonların borsaları dalgalandırdığını kaydeden İzmirlioğlu, son günlerde yaşananların da bu türden bir gelişme olduğunu; reel büyüklüklere dayanmayan bu spekülasyonların kısa vadeli ve istikrarsız olduğunu söyledi.

Bankacılıkta taşlar yerine oturuyor

Bankacılık sektöründe yaşananları da değerlendiren İzmirlioğlu, Taşlar yerli yerine oturuyor. Taşları yerli yerine oturtmak kolay değil. Bu takdirde dalgalanmalar olur dedi.

IMF heyetiyle yapılan görüşmelerin ardından programın makro hedeflerini etkileyecek bir gelişme olup olmadığı sorusunu İzmirlioğu, Üç yıllık program büyüklükleri ile yıllık programın büyüklükleri yerli yerinde durmaktadır. Bütçe büyüklüklerine bakıldığında da hiçbir uyumsuzluk söz konusu değildir diye yanıtladı.

Yılsonu enflasyon rakamlarının aşağı-yukarı ortaya çıktığını belirten İzmirlioğlu, öngörülen hedeflere ulaşılmasa bile son 15 yılın en düşük rakamlarının yakalandığını ve enflasyonun düşüş trendine girdiğini belirtti. Müsteşar İzmirlioğlu, enflasyonun 2001 yılında yüzde 12, 2002 yılında da yüzde 7 düzeyine çekilmesinin hedeflendiğini bir kez daha yineledi.

İzmirlioğlu, yatırım talebinde görülen artışın, ülke ekonomisinin sağlık işareti olarak algılanması gerektiğini söyledi. Kaynakları, projelerin önceliklerine göre dağıtacakları, projelerin önceliklerine göre dağıtacaklarını anlatan İzmirlioğlu, proje stoklarının da 5 binin üzerinde olduğunu bildirdi.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nin kalkınmasını hızlandırmak için öngörülen aksiyon planı çalışmalarının sürdüğünü kaydeden İzmirlioğlu, bölgede yapılan incelemelerde alınan tüm taleplerin resmi dilekçe olarak kabul edilerek değerlendirildiğini kaydetti. (ANKA)

Diğer Ekonomi Haberleri