Dövizdeki hareketlilik konut satışlarını yavaşlattı

ERA Gayrimenkul'ün Türkiye Genel Müdürü Atalay, mali piyasalarda ve dövizde yaşanan hareketliliğin gayrimenkul satışlarında yavaşlamaya yol açtığını söyledi.

Bigpara Haber

Uluslararası gayrimenkul franchising şirketi ERA Gayrimenkul'ün Türkiye Genel Müdürü Özhan Atalay, kurdaki yukarı hareket nedeniyle gayrimenkul yatırımcılarının beklemeye geçtiğini belirtti. Atalay, "Geçtiğimiz yıl mali piyasalarda yaşanan hareketlilik, kısa dönemdeki kâr maksimizasyonu arzusu yaşayan yatırımcıların gayrimenkul yatırımlarına uzak durmasına sebep oldu. Şimdi de aynı şekilde döviz kurlarında yaşanan hızlı artış nedeniyle gayrimenkul yatırımcıları beklemede kalmayı tercih ediyor" dedi ve ekledi:

"Özellikle son birkaç ayda döviz kurlarında yaşanan hareketlenme ve doların yılbaşından bu yana yüzde 10, euronun yüzde 13 değer kazanması, elinde dövizi olan ve gayrimenkul almayı bekleyen yatırımcıları durdurdu. Döviz bazında satılan gayrimenkullerde de yüzde 10 fiyat artışına karşılık gelen bu hareket acaba fiyatlar düşer mi? şeklinde beklenti içine giren yatırımcıları da bir süre beklemeye sevk etti."

Haberin Devamı

Atalay, buna karşın enflasyona bağlı olarak inşaat maliyetlerindeki artışın devam ettiğine dikkat çekti.

Açıklamada yer alan bilgiye göre, geçen yıl bina maliyet endeksi yüzde 20 artarken, konut fiyatları sadece yüzde 11 oranında artmıştı.

TÜİK'in açıkladığı son verilere göre; ilk iki ayda toplam konut satışları geçen yıl aynı döneme göre yüzde 2, ipotekli satışlar ise yüzde 24'lik çok daha sert bir gerileme gösterdi.

Diğer Konut Haberleri