Döviz rezervi IMF’de yeni `çıpa`mız olacak

Stand-by anlaşması, uluslararası piyasalardaki dalgalanma nedeniyle yeni bir platformda sürdürülecek

Bigpara Haber

Uluslararası Para Fonu (IMF) ile Türkiye arasında mart ayında tamamlanacak olan stand-by anlaşması, uluslararası piyasalardaki dalgalanma nedeniyle yeni bir platformda sürdürülecek.

HÜRRİYET

IMF bu kez, Türkiye ekonomisinde istikrarın sağlanması için yürüttüğü faiz dışı fazla göstergesine dayalı program yerine, uluslararası piyasalardaki dalgalanmaya karşı dış borçların ödenmesinin garanti edileceği döviz rezervine dayalı program geliştirdi.
 
Böylece, 1958 yılından bu yana devam eden IMF-Türkiye ilişkileri döviz çıpası ile devam edecek. Edinilen bilgiye göre, yapılacak yeni anlaşma ile Türkiye’nin döviz rezervleri yakın takibe alınacak. IMF bu program karşılığında Türkiye’ye herhangi bir kredi kullandırmayacak. Reserve Augmentation Line-RAL diye adlandırılan, Türkçeye rezerv büyütme imkanı olarak çevrilen bu sistemde, olası bir durumda IMF düşen rezervi belli bir oranda karşılayacak. Böylece 55 milyar dolara ulaşan bankaların uzun vadeli dış borçları garanti altına alınacak.

STAND-BY BİTMEDEN ÖNERİ GELDİ:
Ekonomi yönetimi eylül ayına, hem bütçe hazırlıkları, hem de IMF ile ilişkilerin sürdürülmesi için planlanan yeni anlaşma için oldukça yoğun bir çalışma ortamına girdi. Alınan bilgilere göre, IMF ile yürütülen son stand-by anlaşması Mart 2008’de tamamlanacak olması nedeniyle, IMF Türkiye ile ilişkilerini yeni bir programa bağlamak için rezerv çıpası programını önerdi.

Fon yönetimi, uluslararası piyasalarda süren dalgalanmaları dikkate alarak, özel sektörün dış borç ödemelerini güvence altına alınması için yeni bir programı gündeme getirdi. Buna göre, Fon Türkiye’den belli oranda döviz rezervi tutulması garantisi isteyecek. Bu rezerv Türkiye’nin özellikle, bankacılık sisteminin dış borçlarının ödenmesi konusunda uluslararası piyasalara garanti olarak sunulacak. Bu arada Hazine’den sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’in ABD’de, IMF ile garanti edeceği rezerv miktarı için görüşmeler yaptığı öğrenildi.

Diğer Genel Haberleri