Döviz hesapları zirve yaptı

Yatırımcıların dövize yönelmeleri döviz mevduat hesaplarının haziran sonu itibarıyla 104.357 milyar dolara ulaşmasına neden oldu

Bigpara Haber

Siyasi gerginliğin arttığı dönemlerde Türk  yatırımcıların güvenli liman olarak gördükleri dövize yönelmeleri döviz mevduat hesaplarının haziran sonu itibarıyla yeni rekor seviyesi olan 104.357 milyar dolara ulaşmasına neden oldu.


RADİKAL


Merkez Bankası haftalık bülteninde yer alan verilere göre, mevduat ve katılım bankaları nezdindeki yurtiçi yerleşiklere ait döviz mevduat hesapları 20-27 Haziran haftasında 1.77 milyar dolar artışla 104.357 milyar dolara yükseldi. Bu miktar 2006 yılı sonunda 75.784 milyar dolar, 2007 sonunda ise 94.767 milyar dolar seviyesindeydi.




Döviz mevduatı, yıl başından bu yana dolar/YTL kurundaki artışın bazı yurtiçi yerleşikler  tarafından satış fırsatı olarak kullanılması dışında istikrarlı olarak arttı.

HSBC Başekonomisti Murat Ülgen, Kasım 2002 seçim sürecinde DTH’ın geniş para arzına (M2Y+repo) oranının yüzde 55 olduğunu ve bu oranın Mayıs-Haziran 2006 dalgalanması öncesinde yüzde 33’e kadar düştüğünü ve yüzde 33-35 seviyesine yerleştiğini ancak son dönemde yeniden artma eğilimine girdiğini söyledi ve ekledi:

“Yurtiçi yerleşikler siyasi belirsizliğin artmasıyla geleneksel olarak dövize yöneliyorlar ancak yabancı yatırımcının yüksek getirili YTL enstrümanlara girmek için yaptığı döviz satışı YTL’nin istikrarlı seyrini korumasına yardımcı oluyor. Bu noktada yurtiçi ve yurtdışı yatırımcı ters yönlü hareket ediyor.”

AKP’ye karşı Anayasa Mahkemesi’nde açılan kapatma davasının yanı sıra Ergenekon  soruşturmasıyla siyasi görünümün bulanıklaşmasına bağlı olarak Türk varlıklarının risk primini yükseltiyor.

Diğer Genel Haberleri