Dolar/TL'den yeni tarihi rekor: 3.4420

Dolar/TL, 3.4420 seviyesini görerek yeni rekorunu kırdı.

Bigpara Haber

Dolar/TL, TCMB'nin faizleri beklentilerin üzerinde artışa gitmesiyle önce 3.4070'ten 3.3680'e kadar gerilerken, ardından Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye ile müzakereleri geçici dondurma çağrısı ardından yeniden yükselişe geçti. Kur, 3.4420 seviyesini görerek yeni tarihi rekorunu kırdı. Dolar, bankalararası piyasada saat 16.06 itibari ile 3.4290 seviyesini gördü.

EURO'DA REKOR KIRDI

Haberin Devamı

Euro/TL'de 3.63 seviyesini görerek rekor kırdı. Kur, saat 16.09 itibari ile 3.6190 seviyesinden işlem gördü.

MERKEZ'İN KARARI

Art arda yedi ay faiz koridorunun üst bandını indirdikten sonra geçen ay kısa vadeli tüm faizleri sabit tutan Merkez Bankası (TCMB) Kasım ayında ise politika faizini 50 baz puan, faiz koridorunun üst bandını ise 25 baz puan artırdı. Reuters anketine katılan uzmanlar ağırlıklı olarak politika faizinde 25 baz puan artış beklerken faiz koridorunun üst ve alt bandında ise bir değişim beklemiyorlardı.

AVRUPA PARLAMENTO'SUNDAN KRİTİK KARAR

Avrupa Birliği (AB) yasa yapıcıları, Ankara'nın 15 Temmuz darbe girişimine verdiği "orantısız" tepkiden dolayı AB üyelik müzakeresi görüşmelerini geçici olarak dondurma çağrısı yaparken, AB hükümetlerinin bu çağrıyı çok dikkate alması beklenmiyor.

DOĞRU FAKAT GEÇ ALINMIŞ BİR KARAR

Ekinci Economics Consulting Şevin Ekinci

Eğer bu faiz kararı, Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye ile müzakereleri geçici olarak dondurulmasının kabul edilmesi zamanına, denk gelmeseydi $/TL kuru 3.35 seviyesine gerilerdi. Ancak tam TCMB'nin faiz artırımı kararıyla beraber Avrupa Parlamentosunun kararı da açıklandı. 

Haberin Devamı

TCMB'nin faiz artırımı doğru fakat geç alınmış bir karar. Politika faizi bir yıl sonra yüzde 8'e çıkarıldı 50 baz puan artışla. 2015 Ocak ayındaki yüzde 8.25 seviyesine yükseltilebilirdi tekrar. Bundan sonra önemli olan faiz artırımlarının seri bir şekilde olup olmayacağı. Maalesef yıl içi para politika kurulu toplantı sayısı 12'den 8'e indirildi. Yani hızlı faiz karar alınması ortamı kalktı. Ancak olağanüstü toplantılar olursa faizlere dokunulacak. Toplantı sayısının yılda sekiz olması Türkiye gibi gelişmekte olan bir ülke için yersiz bir karardı.

Ancak bu karar artık alındı. Üst koridor bandında da faiz yüzde 8.50 oldu. Doğru alınmış bir karar ancak zamanlaması geç oldu. Bu yüzden de malesef Dolar/TL kurunu 3.35'e geriletemeyecek. Yine de dolardaki yurt içi yükselişin 3.50 seviyelerine taşınmasını önlemesi açısından önemli ve takdir alınması gereken bir karar oldu.

Diğer Döviz Haberleri