Doların ateşi yükseliyor

Geçtiğimiz hafta yaşanan sert satışların ardından yeni haftaya biraz daha olumlu başlayan piyasalarda yön yine satışa döndü

Bigpara Haber

Geçtiğimiz hafta yaşanan sert satışların ardından yeni haftaya biraz daha olumlu başlayan piyasalarda yön yine satışa döndü.

HÜRRİYET

Dolar 1.30`un altından gelen atakla 1.32 YTL sınırına dayanırken, borsa da 51 bin puanın altına indi.

Dolarda ilk seansın sonundan itibaren gelen alımlarla hızlı bir çıkış izleniyor. Diğer gelişmekte olan ülke para birnmlerinin de dolara karşı zayıf seyri dikkat çekerken, dolar içeride 1.32 YTL`ye kadar yükseldi. Doların cuma gününe göre değer artışı da yüzde 1.8 olarak gerçekleşti. Uzmanlar, dışarıdaki dalgalanma durulana kadar dolarda da oynaklığın devam edeceğini düşünüyor.

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Bölüm Başkanı Şant Manukyan, piyasalarda yeniden bir tedirginlik başladığını söyledi. Bu hafta ABD`den gelecek veriler paralelinde borsada hafif bir toparlanma dönemine girilebileceğini kaydeden Manukyan, ancak önümüzdeki dönemde yukarı hareketlerin sınırlı kalacağı ve düzeltme sürecinin devam edeceği görüşünde. Manukyan dolarda da 1.40 YTL seviyelerine doğru bir hareketin mümkün olduğunun altını çizdi.

Tekfenbank Sabit Getirili Menkul Kıymetler Birim Müdürü Bülent Mühür, piyasanın çok kırılgan olduğuna dikkat çekti. ABD`de kredilerle ilgili problemlerin sürdüğünü ve borsalara satış gelinde doların da yukarı gittiğini söyleyen Mühür, bundan sonra dolardaki oynaklığın süreceğini belirtti. Piyasada kimse pozisyon almak istemiyor diyen Mühür, dolardaki yönü yurtdışındaki hareketlerin belirleyeceğini kaydetti. 

BORSAYA SATIŞLAR GELİYOR


Borsa ikinci seansın başlarında yüzde 1.7 kayıpla 50 bin 700 seviyelerinde hareket ediyor. Sabah açılışta Uzakdoğu borsaları ile birlikte Avrupa`nın da yukarı açılması, İMKB tarafında olumlu bir seyrin görülmesini sağlamıştı. Ancak 51 bin 500-600 seviyesindeki direncini aşmakta zorlanan borsada ilk seansın sonunda etkili olmaya başlayan satışlar, ikinci seansta da aynı şekilde devam ediyor.

Borsadaki görünümün değişmesini değerlendiren uzmanlar, yine yurtdışı etkisine dikkat çekiyor. Özellikle ABD vadeli işlemlerde endeksin eksiye dönmesi, Avrupa borsalarında satışların ağır basması ve Japon Yeni`nin dolara karşı değer kaybı borsadaki satışların ana nedeniş oarak gösteriliyor. İçerde de dolar kurunun YTL`ye karşı hızlı çıkışının borsadaki tedirginlikleri artırdığı belirtiliyor.

ABD borsaları ve Brezilya`daki açılışın önemli olduğunu kaydeden uzmanlar, piyasaların bu bölgelere odaklanacağını ifade ediyor. Yurtdışında satışların devamı dumunda endeksin ilk etapta 50 binleri deneyebileceğini söyleyen uzmanlar, ana destek seviyesinin ise 48 bin 500`de bulunduğuna dikkat çekiyor. Uzmanlara göre bundan sonra piyasaların yönünü global borsalardaki hareket belirleyecek.

Diğer Genel Haberleri