Dolarda `U` dönüşü

Bigpara Haber
IMF ve Dünya Bankası`nın `TL`ye dikkat` ikazlarıyla yükselmeye başlayan dolar faiz indirimi beklentisi ve kurumsal ithalatçı alımlarıyla 1 milyon 341 bin liraya çıktı.

Döviz piyasasında pazartesi günü başlayan yükseliş dün de sürdü. Cuma günkü kapanışın 36 bin lira üzerine çıkan ABD Doları 1 milyon 341 bin liradan günü kapattı. Bankacılar, üst düzey yetkililerin ardından IMF ve Dünya Bankası`nın da katıldığı TL`de aşırı değerlenme uyarılarının dövize hızlı alım getirdiğinin altını çiziyor. Bunun yanında kurumsal müşterilerin kamu bankaları aracılığıyla yüklü ithalat alımlarının da dövizin çıkışında etken olduğu belirtiliyor.

Bir bankacı, `TL uyarılarının yanında, büyük kurumsal müşterilerin kamu bankaları aracığıyla yüklü ithalat alımları oldu. Buna dün yabancı alımları da eklenince arz-talep dengesinde bir dönüş yaşandı. Fakat henüz halktan bir talep yok. Bu hızlı yükseliş bir trend değişikliği olarak algılanıp o cephede de alımlara yol açarsa kur daha yukarılara gidilebilir` dedi.

Bankacılar, kısmen pozisyon kapayan bankaların olabileceğini, yaşanan ani yükselişin Londra kaynaklı alımları da tetiklediğini, ayrıca Merkez Bankası`nın faiz oranlarını agresif bir şekilde aşağı çekebileceği yönünde bazı beklentilerin de dolardaki toparlanmada etkili olduğunu söylüyorlar.

Merkez Bankası kısa vadeli faizleri 2 ay içinde 3 kerede toplam 8-9 puan aşağı çekti. Ancak gecelik faiz halen yüzde 51 ile yüzde 40`ın altına gerileyen yıllık enflasyon beklentilerinin 10 puan üzerinde bulunuyor. Bu nedenle bankacılar, genelde Merkez Bankası`nın yeni indirim için nisan enflasyon rakamı olduğu kadar yeni anket sonuçlarını da bekleyeceğini düşünse de bazı bankacılar burada bir sürpriz olabileceğini düşünüyorlar.

Mevduat uzun vadeye kaydı

Öte yandan krizin ardından hızla kısa vadeye doğru kayan mevduat, piyasaların toparlanmaya başlamasıyla birlikte yeniden uzun vadeye yayılıyor. Bir ay vadeli mevduatın krizle birlikte yüzde 35`e kadar yükselen toplamdaki payı yüzde 21.7`ye indi. Daha uzun vadeli mevduatın payı ise yüzde 47`den yüzde 61`e yükseldi.

Diğer Genel Haberleri