Dolarda bir sürpriz olur mu?

Döviz piyasaları son birkaç gündür sakin günler geçiriyor. ABD dolarının bu duruma etkisi şüphesiz oldukça büyük

Bigpara Haber

Döviz piyasaları son birkaç gündür sakin günler geçiriyor. ABD dolarının bu duruma etkisi şüphesiz oldukça büyük. Doların bazı döviz birimleri karşısında ralliye geçmesi ve bazı kurlara göre de düşüş eğilimi göstermesi, oluşan sakinlik üzerinde etkili olmuş olsa gerek.

Çeviren; Tolga Kamiloğlu

Yine de tüm dünya piyasalarında çalkantılar yaşanıyor. ABD’den  ve İngiltere’den gelen kötü haberlere rağmen ABD doları belki bir sürpriz yapabilir.

Avrupa bölgesi daha mı şanslı?

Euro son zamanlarda dolar karşısında epeyce bir güçlenme eğilimi gösterse de, bu durum aslında Avrupa bölgesi ekonomisinin genel manzarasını çok açık yansıtmıyor. Mayıs ayında Fransa ve İtalya’daki sanayi üretimi ciddi oranda düşüş gösterdi. Keza Almanya ve İspanya’da da durum pek farklı sayılmazdı. Açıklanan rakamlara dayanarak Avrupa bölgesinde gayrisafi milli hasılanın birinci çeyrekte yüzde 0.7’lik büyüdüğü, yılın ikinci çeyreğinde de sabit kaldığı söylenebilir. Gelen veriler gösteriyor ki, ABD ekonomisi Avrupa ekonomisi ile kıyaslandığında, iki ekonominin birbirinden farklı oranlarda büyüyor.  Peki kazançlı çıkacak taraf hangisi? Galiba Avrupa bölgesi,ABD’ye göre daha avantajlı....

İngiltere Merkez Bankası’nın faiz oranlarını yüzde 5’te sabit tutması, İngiltere’nin büyük esnemesi olarak algılanabilir. Uykudan yeni kalkmış birinin esneyip kendine gelmeye çalışması gibi... Faiz oranlarının düşürülmesi bazı İngiliz yatırımcıların yüreğine mutlaka bir su serpmiştir. İngiltere Merkez Bankası’nın bu girişimi de gayet proaktif yani İngilizlerin lehine bir durum olarak görülebilir. Bir zamanlar İngiliz Merkez Bankası, piyasa tahminlerini yapan en dinamik merkez bankası olarak algılanırdı; fakat Ağustos 2007’de Mervyn King’in düşüşüyle bu etkinliğini kaybetti diyebiliriz. Konut piyasasına baktığımızda İngiltere’nin de ABD’ye benzer özellikler taşıdığını görüyoruz. İngiltere’de de ABD’de olduğu gibi  konut piyasası ve mortgage sektörü işgücü piyasasına doğrudan bağlı.

Diğer taraftan Japon yenine baktığımızda da ABD hisselerindeki oynaklığa rağmen hala atakta olduğunu görüyoruz. Yen, ABD borsasının tüm kaprislerine rağmen hala atılım gösterebiliyor.

Diğer Genel Haberleri