Dolar yeniden yükselişe geçti ! Beklenti ne?

Dolar/TL, Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası 3.54 seviyesini aştı.

Bigpara Haber

Dolar/TL Merkez Bankası'nın (TCMB) piyasa beklentilerin önemli bir bölümünün aksine kısa vadeli faizlerde artırıma gitmemesi sonrası yönünü yukarı çevirdi. PPK kararının hemen öncesinde 3.5095 seviyesinde işlem gören dolar/TL kararın ardından 3.5440 seviyesine kadar yükseldikten sonra saat 15.18 itibari ile bankalararası piyasada 3.5160 seviyesinden işlem gördü.

MERKEZ FAİZE DOKUNMADI

Haberin Devamı

Merkez Bankası (TCMB) politika faizi ve faiz koridorunun üst bandında artırım beklentilerine karşılık politika faizini yüzde 8'de, koridorun üst bandını ise yüzde 8.5'te tuttu.

Reuters anketine katılan uzmanlar ağırlıklı olarak TCMB'nin politika faizinde 25 veya 50 baz puan, faiz koridorunun üst bandında ise ağırlıklı olarak 25 baz puan artırım yapacağını tahmin ediyordu.

DOLARDA YÜKSELİŞ DEVAM EDER Mİ?

Gizmen Nalbantlı / IşıkFX Başanalisti

Merkez Bankası beklentilerime paralel olarak faizleri değiştirmeyerek bu silahını önümüzdeki aylara bıraktı. Bu karar Merkez Bankası’nın enflasyona paralel bir politika izlediğini gösteriyor. Kurdaki yükseliş banka için ikinci planda kalmış durumda.

Alınan kararın yüzde 7 olan enflasyonu göz önüne aldığımızda doğru olduğunu düşünüyorum. Gecikmeli kur etkisi, zamlar ve baz etkisinin ortadan kalması ile birlikte Ocak ve Şubat aylarında yüzde 8 seviyesine yükselebilecek olan enflasyonu gördükten sonra, Merkez’den bir faiz artışı gelmesini bekliyorum. Merkez Bankası’nın karar metnindeki “Yakın dönemde küresel belirsizliklerdeki artışa bağlı olarak yaşanan döviz kuru hareketleri ve petrol fiyatlarındaki yükseliş enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risk oluşturmaktadır” cümlesi de bunu destekliyor.

Diğer tarafta geçtiğimiz ayki toplantıdan sonra kurdaki volatilite ve CDS primlerindeki düşüşün bu kararı desteklediğini söyleyebilirim.

Haberin Devamı

Önümüzdeki yıl FED’in yapacağı faiz artışları sonrası dolarda görülebilecek aşırı değerlenme ile Merkez Bankası daha sert bir faiz artışı yapmak zorunda kalabilir. Hükümet kanadından faiz artışına karşı bir tablo olması buna engel olabilir mi? Bu sorunun cevabını önümüzdeki yıl alacağız. Ancak gelişmekte olan diğer ülkelerin reel faizlerine baktığımızda da böyle bir artırım olması gerekiyor. Bu ülkeler arasında en düşük reel faizi veren ülke konumundayız. Yabancı yatırımcıyı geri döndürmek için içerideki risklerin yanında faizlerde de artışa gitmemiz gerekiyor.

Karar sonrası kurda 3.5450 seviyesine doğru bir yükseliş gördük. Kurda 3.5450-3.55 bölgesi kuvvetli direnç konumunda. Bu bölgenin geçilmesi ile birlikte bir önceki zirve olan 3.58 sonrasında ise 3.60 ve 3.64 seviyeleri görülebilir. Yıl sonuna doğru yaklaştığımız günlerde ya da Ocak ayının ilk haftalarında kurda 3.75 seviyesini görebiliriz.

 

Diğer Döviz Haberleri