Dolar tepetaklak

FED`in salı günü gerçekleştirdiği yarımpuanlık faiz indiriminden sonra avro tırmanışa geçerken, doların hızlı düşüşü devam ediyor

Bigpara Haber

Amerikan Merkez Bankası Fed`in salı günü gerçekleştirdiği yarım  puanlık faiz indiriminden sonra avro tırmanışa geçerken, doların hızlı düşüşü devam ediyor.



RADİKAL

Avro, dolar karşısında tedavüle çıktığı 1999 yılından bu yana en yüksek değerine ulaştı.

Avro dün uluslararası piyasalarda bir ara 1.4065 dolar seviyesinden işlem gördü. Doların 1.40`lık `psikolojik sınır`ın altına inmesinin avronun dünya piyasalarındaki hâkimiyetini artıracağı ve rezerv para olma yolunda önemli bir kilometre taşı olduğu belirtiliyor.

Uzmanlar avronun Fed Başkanı Ben Bernanke ile ABD Hazine Bakanı Henry Paulson`un Kongre`de mortgage kredileriyle igili bilgi verecekleri toplantıya kadar tırmanmasının beklendiğini söyledi. Almanya Maliye Bakanı ise yaptığı açıklamada avronun hızla değer kazanmasının Avrupa Birliği üyesi ülkelerin ihracattaki rekabet güçlerini zayıflattığını vurguladı.

Altın fiyatları 28 yılın zirvesinde

Bu arada piyasadaki güvenli liman arayışları ve doların, avro karşısında rekor seviyelere gerilemesinin ardından, spot piyasada altının ons fiyatı yüzde 1`i aşkın oranda yükselerek ons başına 730.20 dolar ile 28 yılın en yükseğine çıktı. Altının dünkü New York kapanışı ons başına 721.10/721.90 dolar idi. Bu yıl yüzde 15`i aşkın yükselen altın, Ocak 1980`de tüm zamanların en yükseği olan ons başına 850 doları görmüştü.

Diğer Genel Haberleri