Dolar sert dalgalanıyor ! İşte beklenti

Dün 3,62 seviyesinin hemen altında günü kapatan dolar/TL, ABD BaşkanıTrump'ın ve Fed başkanlarının açıklamalarıyla yeni güne 3,65 seviyesinin üzerinde başladı. Dolar kuru gün içinde dalgalı seyrini sürdürürken en yüksek 3.6730 seviyesini, en düşük ise 3.6272 seviyesini gördü.

Bigpara Haber

Dolar/TL'de geçen haftanın son gününde gelişmekte olan ülkelere yönelik risk iştahının zayıflaması sonrası başlayan yükseliş eğilimi ABD Merkez Bankası yetkilileri ve ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamaları sonrası da devam etti.

Dün akşam saatlerinde 3.62 seviyesinde işlem gören dolar/TL, dolardaki değer kazancı ile bu sabah güne 3.65 seviyesinin üzerinde güne başladı. Dolar kuru en yüksek 3.6730 seviyesini görürken saat 17.08 itibarıyla 3.6690 seviyesinden işlem gördü.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Haberin Devamı

Euro/TL ise en yüksek 3.8638 seviyesini görürken, en düşük 3.8225 seviyesini gördü. Euro kuru şu sıralar 3.8600 seviyesinden işlem görüyor.

Dolardaki küresel değer kazancı trendine bağlı olarak dolar/TL bu sabah güne 3.65'li seviyelere yükselerek başlarken bankacılar küresel PMI verileri başta olmak üzere veri gündeminin takip edileceğini söylediler.

3.67 SEVİYESİ KRİTİK

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, "Piyasaların odağında ABD Başkanı Donald Trump’ın konuşması olsa da, genel hatlarıyla yüzeysel bir konuşma olduğunu ve piyasanın odağının Fed yetkililerinden gelen açıklamalara kaydığını görmekteyiz. Bu kapsamda USD, birçok para birimine karşı değer kazanma eğiliminde olsa da G10 para birimleri karşısındaki değer kazancı, GOÜ para birimlerine oranla daha belirgindir. Geçen hafta yüzde 30’larda, hafta başında ise yüzde 50’lerde seyreden Mart faiz artırım ihtimali, Fed vadeli kontratlarındaki son hareketle yüzde 80 seviyesine çıkmış; faize daha duyarlı olan ABD 2 yıllık tahvil faizleri ise 10 bps yukarı giderek yüzde 1,29 seviyesine gelmiştir. Fed kanadından konuşan Dudley ve Williams’ın mesajları bu ihtimalleri kuvvetlendirmiş görünüyor. Bu konuda Cuma günü Yellen’in yapacağı açıklamalar da oldukça önemli olacaktır" dedi.

Erkan şöyle devam etti: "Gün içinde karışık açıklanan PCE verisinden sonra USD’nin de değer kazanma eğilimine devam ettiğini görüyoruz. Bu hareket karşısında en zayıf performans GOÜ grubu içerisinde TRY’den gelmektedir. Yüzde 0,8’lik değer kaybı neticesinde yaklaşık 0,2 – 0,3 puanlık bir negatif ayrışma görülmektedir, ancak G10 para birimlerinden JPY ve NZD’nin de USD karşısında yüzde 1 değer kaybettiği görülmektedir. USD volatil olmaya ve USDTRY paritesindeki fiyatlamaların kaynağını oluşturmaya devam edecektir. Bu kapsamda 3,67’nin kritik olduğunu, üzerinde kalıcılık sağlayacak bir harekette TRY adına ilave değer kaybı olabileceğini düşünüyorum. Cuma günü gelecek olan enflasyon verisinin yukarı doğru bir sürpriz yaratması durumunda da bu gerçekleşebilir. Kura volatilite yeniden geliyor olabilir."

YÜKSELİŞ DIŞ KAYNAKLI

Haberin Devamı

İntegral Menkul Değerler Araştırma Müdürü Tuncay Turşucu, "USDTRY kurunda yaşanan yükselişin dış kaynaklı olduğu görülüyor. Fed üyelerinin şahin açıklamaları sonrasında ABD dolarında dünya piyasalarında güçlenme görmekteyiz. Bunun etkisiyle birlikte gelişmekte olan ülke para birimlerinde de değer kayıpları gözleniyor. TL bunların arasında yer alıyor. Bugün ABD kanadında PCE fiyat enflasyonu verisi önemli olabilir. İçeride önemli bir veri akışı bulunmuyor" dedi.

Haberin Devamı

Turşucu şunları ekledi: Teknik olarak 3.55 desteğine geri çekilmesinin ardından tepki yükselişi görüntüsü bulunuyor. Tepki yükselişinde ana direnç seviyesi 3.7050 seviyesinde yer almakta. Bu seviye öncesinde ise 3.65 seviyesinde ara direnç bulunuyor. Aşağıda ise 3.6380 ve 3.6170 destekleri izlenebilir. 

Destekler: 3.6380 / 3.6170 / 3.58 
Dirençler: 3.65 / 3.7050 / 3.72

FED BU AY FAİZ ARTIRABİLİR

Fed yetkililerinin bu ay faiz artırımı yapılabileceği beklentilerini kuvvetlendiren açıklamalarının ardından değer kazanan dolarda piyasalar üzerinde yakından izlenen ancak pek ayrıntı içermeyen ABD Başkanı Donald Trump'ın ilk yıl politikaları hakkındaki konuşmasından daha belirleyici oldu.

Doların altı önemli para birimi karşısındaki performansını izleyen dolar endeksi ise yüzde 0.4 yükselerek 101.56 oldu.

En kıdemli Fed yetkililerinden New York Fed Başkanı William Dudley, para politikasını sıkılaştırma gerektiren koşulların "çok daha ikna edici" hale geldiğini söyledi.

San Francisco Fed Başkanı John Williams ise ekonominin tam istihdama gelmesi, enflasyonun yükselişe geçmesi ve ABD yönetiminin hayata geçirmesi olası vergi indirimi planlarıyla birlikte faiz artırımı konusunda "Ben artık ertelenmesine ihtiyaç görmüyorum... Bence Mart toplantımızda faiz artırımı ciddi şekilde değerlendirmek üzere gündemde olacak" dedi.

Trump ise Kongre'ye hitaben yaptığı konuşmada, ABD'nin göçmen kabul sisteminde geniş kapsamlı değişiklik önerisinde bulundu ve orta sınırlar için vergileri indireceğine söz verdi ancak herhangi ayrıntı vermedi.

TAHVİL BONO PİYASASI

Yurtiçi tahvil-bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 10.88 valörde son işlem yüzde 10.88 oldu.

Öte yandan 11 Temmuz 2018 itfalı iki yıllık gösterge tahvilde bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 11.09 valörde son işlem yüzde 11.09 oldu.

Diğer Döviz Haberleri