Dolar serbest düşüşte! Neden düşüyor, beklenti ne?

Kur ve faizde iyimser görünüm sürüyor

Bigpara Haber

Küresel piyasalarda doların 13 Mart'ta 12 yılın zirvesini test etmesinden bu yana yüzde 7'ye yakın değer kaybetmesi ve 7 Haziran seçimine ilişkin beklentilerin yavaş yavaş şekillenmesiyle birlikte kurda iyimser görünüm sürüyor.

Önceki gün 2.68'li seviyelerde işlem gören dolar/TL seçim öngörüleri ve ABD verisiyle düşüşe geçti. Dolar bugün 2,5895 ile son 5 haftanın en düşük düzeyine geriledi.

BU HAFTA YÜZDE 4 GERİLEDİ

Haberin Devamı

Hafta başında 2,70 düzeyinde olan dolar, 2,59'un altına inerek yüzde 4'e yakın değer kaybetti. Küresel piyasalarda dolar, sert kış koşulları nedeniyle ilk çeyrekte zayıf performans gösteren ABD ekonomisinde güçlü toparlanma bekleyen yatırımcıları hayal kırıklığına uğratan dünkü zayıf perakende satışlar verisinin ardından üç ayın en düşük seviyelerindeki seyrini sürdürüyor. Dolar endeksi 93.461'e kadar geriledikten sonra 93.550'de seyrederken, Mart ayında gördüğü 12 yılın zirvesi 100.390 düzeyinin yaklaşık yüzde 7 altında bulunuyor.

TL'de yılbaşından beri dolar karşısında yaşanan değer kaybı yolsuzluk sorunlarıyla uğraşan Brezilya'yı da yaklaşık bir ay önce geride bırakarak, yüzde 15'e kadar ulaşmıştı. TL'de son iki günde yaşanan toplanmanın ardından real yeniden dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi olurken TL'deki değer kaybı yüzde 12'nin altına geriledi. Aynı dönemde en çok karşılaştırılan para birimlerinin başında yer alan Güney Afrika randında yaşanan değer kaybı ise yüzde 4'ten yüzde 3'e geriledi. (Reuters)

Gedik Yatırım Yurtiçi Satış Müdürü Eral Karayazıcı

Haberin Devamı

Dolar aslında bu hafta diğer ülkelerde de ılımlı bir değer kaybı yaşıyor. ABD para birimi ortalama % 1 diyebileceğimiz oranda diğer gelişen ülkelerde gerileme kaydederken  Türkiye’de % 3,8 değer kaybetti.  Dünyada doların değer kaybı FED’in 17 Eylül tarihli toplantıdan önce faiz artırımına gitmeyeceği yönündeki algıyı destekleyen ( başta geçen Cuma gelen TDI ) verilerden kaynaklanıyor. 
 
TL ‘nin pozitif ayrışması ise kuşkusuz seçim belirsizliğinin öyle yada böyle 7 haziranda sona ereceği ve geride kalacağı gerçeği ve eyvah Türkiye’de seçim var çıkalım bü ülkeden psikolojisindeki yabancıların Türkiye varlıklarındaki satışlarının geçen hafta tamamlanmış olmasından kaynaklanıyor. Öyle ya seçime 3 gün kala eyvah Türkiye’de seçim var diyecek halleri yok bu riski satmak isteyen yerli ve yabancı yatırımcılar nisan boyunca Türk tahvillerinden ve borsadan çıktılar. 
 
USDTRL ‘de Pazar günü pusulada da paylaştığım üzere ibreyi hissedilir ölçüde yukarı çevirmeye aday 2 adres olduğu görüşündeyim . Dışarıda düşüş tempo kazanırsa 2,40-2,43 , dışarıda dolar ılımlı seyreder sadece TL ‘nin pozitif ayrışması ile geri çekilme devam ederse 2,50-2,53 bandı bir dengelenme limanı olma potansiyeli taşıyor. 


 
Ancak dolarda güçlü bir yükseliş için eyvah FED faiz artıracak duygusunun yeniden harekete geçmesine ihtiyaç var. Bu bakıma ABD verileri yeniden tempo kazanmaz , canlanma rölanti de sürüyor algısı korunursa Ağustos ayına kadar olan kesitte ( 17 Eylül toplantısı arifesine kadar )  USD ‘nin yukarı yönlü ataklarının kısıtlı kalmasını daha olası görüyorum.
 

 

Diğer Döviz Haberleri