Dolar savaş korkusuyla zirvede

Bigpara Haber
Müdahale olmayacak açıklamasıyla dolar euro karşısında 0.8483, Mark karşısında da 2.30 seviyesine ulaştı.

Ortadoğu krizi euroya taban yaptırdı. Piyasalar savaş dönemlerinin parası olan dolara yöneldi. Avrupa ortak para birimi dün 0.8483 seviyesine inerek dolar karşısında tarihinin en düşük düzeyine geriledi. Dış piyasalarda bir doların değeri, 2.3 Alman Markı`na eşitlendi. Böylece dolar/mark paritesi geçen ay G-7`nin müdahale yaptığı seviyenin üzerine çıktı. Böylece markın dolar karşısındaki kaybı yılbaşından bu yana yüzde 18.6, 16 Temmuz`dan sonra ise yüzde 13.6 olarak gerçekleşti.


Paritedeki hızlı artışla birlikte dolar dün iç piyasada da 7 bin lira değer kazanarak 680.500 liraya çıktı. İç piyasada 1 dolar ve 0.77 eurodan oluşan döviz sepetinin değeri 1999 sonundan bu yana Türk Lirası karşısında yüzde 17.16 değer kazandı. Ancak parite desteğini arkasına alan ABD Doları yüzde 25.5 prim yaparken, marktaki artış yüzde 6.38`de kaldı.


Dolardaki hızlı yükselişe karşın bu kez müdahale beklenmiyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Vim Duisenberg, Ortadoğu krizi euronun değerinde keskin düşüşe neden olsa da G7 grubunun bu kez müdahale etmeyebileceğini söyledi.
(SABAH)

Diğer Ekonomi Haberleri