Dolar Müdahale Dinlemiyor

Bigpara Haber
Dolar, mark karşısında 2.35`e yükseldi. Eylül`de Euro`ya destek için yapılan müdahale işe yaramadı. Euro 0.83`le dolar karşısında yine tarihinin en düşük seviyesine geriledi.


Dünyanın en güçlü 20 ülkesinin temsilcileri Kanada`nın Montreal kentinde devam eden G-20 zirvesinde biraraya gelirken, dolar mark karşısında 2.35 seviyesine yükselerek gücünü gittikçe artırıyor. Avrupa Para Birliği resmi para birimi Euro ise dün 0.8312 seviyesiyle dolar karşısında en düşük düzeyine indi. Halen AB ülkelerinden enflasyonist baskının sürmesi ve AB ekonomilerinin beklenen kadar güçlü görünmemesi piyasalarda euronun geçen ayki müdehaleye rağmen güçsüzlüğünü korumasına neden oluyor.



Ayrıca ABD Hazine Bakanı Lawrence Summers`ın son günlerde ABD`nin güçlü dolar politikasına devam ettiğini ısrarla tekrar etmesi de euronun dolar karşısında bir türlü toparlanamamasında önemli rol oynuyor. Ayrıca bir Hollanda bankasının yüksek miktarda euro sattığına dair dedikodular Avrupa Birliği para biriminin düşüşünü hızlandırdığı konuşuluyor. Montreal de süren G-20 toplantısından euroya müdahale kararı çıkacağına dair beklenti Euro`nun daha fazla gerilemesine şimdilik engel oluyor.


Uzmanlar ABD ekonomisinin halen çok güçlü olduğunun altını çizerek dolara yönelişin süreceği sinyalini veriyorlar. Bir Japon bankası yetkilisi konu ile ilgili `Piyasalar çok oynak. Eğer bir müdahele olursa bu bir öncekinden daha agresif ve etkili olmalı` diye yorum yaparken, Deutsche Bank`tan bir yetkili ` ABD ekonomisi turbo motorlu bir elektrik süpürgesi gibi. Neredeyse tüm global sermayeyi emiyor.` şeklinde konuşarak düşüşün nedeni açıkladı. (SABAH)

Diğer Genel Haberleri