Dolar Merkez Bankası'nın kararına ne tepki verdi?

Merkez Bankası'nın kritik faiz kararı sonrası dolar fiyatları 3.51 seviyesini test etti. Dolar kuru saat 14.23 itibarıyla 3.5160 seviyesinden işlem gördü.

Bigpara Haber

Dün Fed'in faiz kararı sonrası 3.4785 seviyesine kadar gerileyen dolar fiyatları, bugün 3.49-3.50 bandında dalgalandı. Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası dolar/TL 3.51 seviyesinin üzerini test etti. Dolar kuru saat 14.27 itibarıyla 3.5170 seviyesinden işlem görürken, euro/TL aynı dakikalarda 3.9237 seviyesindeydi.

Euro/dolar ise yüzde 0,51 düşüşle 1,1160 seviyesinden işlem gördü.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Haberin Devamı

Dolar/TL ABD'de kuvvetli faiz artışı beklentilerini zayıflatan dünkü enflasyon verileri ardından 3.49'un da altına inerek altı ayın en düşük seviyesine gerilemiş, gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde görülen iyimserlikle TL'nin dolar karşısında değer kazancı yüzde 1'e yaklaşmıştı.

DOLAR VE EURO YÜKSELDİ

Gedik Portföy, Portföy Yönetim Müdür Eral Karayazıcı, "TCMB kararı tamamen beklentilere paralel. Ekonomik görünüme ilişkin pozitif değerlendirmenin yanında enflasyonda belirgin bir düşüş eğilimi oluşmadıkça banka yüksek fonlama pozisyonunu koruyacağına dikkat çekiyor" dedi.

Karayazıcı şöyle devam etti: "Karar TL adına olumlu görülebilecekse de doların dünya genelinde değer kazanımının yurtiçine de yansıdığını FED’i takiben darbe alan risk alma cesaretindeki kırılmanın USDTL’nin yanında EURTL’yi de yukarı ittiğini görüyoruz.

ABD para birimi FED’in piyasa beklentisi olan güvercin duruş bir yana şahine yakın kabul edilebilecek tutumu ile bugün hemen her ülkede değer kazanıyor. Beklentilere paralel TCMB kararını takiben Türk Lirası’da bu yağmurdan üzerine düşeni alıyor."

 

MERKEZ FAİZE DOKUNMADI

Haberin Devamı

Merkez Bankası Haziran ayı toplantısında beklendiği gibi faiz oranlarını değiştirmedi. Banka politika faizini yüzde 8'de, faiz koridorunun alt ve üst bandını sırasıyla yüzde 7,25 ve yüzde 9,25 düzeyinde, GLP faizini de yüzde 12,25'te sabit tuttu. 

FED BEKLENTİLERİ KARŞILADI

Fed dün sonlanan iki günlük toplantının ardından beklentiler doğrultusunda faizleri 25 baz puan artırdı ve 4.2 trilyon dolarlık bilançosunu azaltmaya başlayacağını açıkladı.

Fed Başkanı Janet Yellen basın toplantısında bilanço azaltmaya "görece yakın zamanda" başlayabileceklerini söylerken, diğer Fed yetkililerin beklentileri bu yıl bir faiz artışı daha olabileceği yönünde gerçekleşti.

TAHVİL BONO PİYASASI

Haberin Devamı

Tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi spot kapanışta ortalama yüzde 10.53, valörde son işlemde yüzde 10.49 seviyesindeydi.

Öte yandan 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi spot kapanışta ortalama yüzde 11.10, valörde son işlemde yüzde 11.04 seviyesindeydi.

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Diğer Döviz Haberleri