Dolar fren yaptı !

Fed beklentisi ile tarihi zirveyi gören dolar/TL, ABD tahvil faizlerindeki gerileme ve başbakanın açıklamalarıyla yönünü aşağı çevirdi.

Bigpara Haber

ABD'de kısa sürede faizlerin artırılacağı beklentisi ve dolarda küresel güçlü seyir ile bugün tarihi zirveyi gören dolar/TL, gelişmekte olan ülke paralarındaki nispeten olumlu hava ve Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamaları ardından yönünü aşağı çevirdi.

Bankacılar dolar endeksi ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde görülen sınırlı gevşeme nedeniyle birkaç gündür sert değer kaybeden gelişmekte olan ülke para birimlerinin kısmen toparlanması ve başbakanın açıklamalarının TL'yi desteklediğini belirtiyor.

Dolar/TL son dönemde hem iç hem dış gelişmelerle neredeyse her gün tarihi zirvesini yenileyerek yükselişini sürdürüyor. ABD'de başkanlık seçimini Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın kazanmasının ardından kayıplarını hızlandıran dolar/TL, seçim öncesi 3.15'li seviyelerde bulunuyordu.

Haberin Devamı

Kur bugün de yeni zirve olan 3.4080'ni test ettikten sonra Yıldırım'ın açıklaması öncesinde 3.3950 civarında seyrediyordu. Dolar/TL 3.3710'a kadar geriledikten sonra saat 16.58'de 3.3717 seviyesinden işlem gördü.

EURO DA REKOR KIRDI

Euro/TL'de 3.6124 seviyesini görerek tarihi rekorunu kırdı. Kur, bankalararası piyasada saat 16.56 itibari ile 3.5747 seviyesinden işlem gördü.

DOLARDA REKORLAR DEVAM EDER Mİ?

KapitalFX Araştırma Uzmanı Enver Erkan

TRY haftalık bazda USD’ye karşı %4,35 değer kaybederek, GOÜ para birimleri içerisinde en zayıf performansı göstermiş görünmektedir. Özellikle hafta içinde gerçekleşen küresel hareketlere en çok reaksiyonu TRY’nin vermiş olması, duyarlılık analizinde TRY’yi negatif bir noktaya koymaktadır. 

Güniçi hareketlerde TRY, USD karşısında zayıflamaya devam etti ve bu kapsamda USDTRY 3,4084 ile tarihi zirvesini yeniledi. 3,30 seviyesinin aşılmasından sonraki hedef olan 3,40’ın üzeri de görüldü. 101,20 seviyesine gelen DXY, teknik göstergelere göre aşırı alım seviyesinde, bugün veri akışının olmamasından dolayı USD’nin küresel bazda bir realizasyon geçirmesini bekleyebiliriz. Ancak DXY sepetinde bildiğimiz gibi TRY yok, yani bu hareketin bize yansıması biraz meçhul.

Haberin Devamı

Fiyatlama eğilimleri USDTRY’de yukarı yönlü atakların devam edebileceğini gösteriyor. Gördüğü her seviyeyi normalleştiren USDTRY’nin 3,40’ta kendine destek yaratması halinde teknik projeksiyonlar bir sonraki hedefi 3,55 olarak göstermektedir. Bu momentumu yakalar mı, yakalamaz mı; bunu 3,48’de anlarız. 6 ay vadeli opsiyonlarda USD alım TRY satım sözleşmelerinde ana aralık olarak 3,20 – 3,60 karşımıza çıkıyor. 3,55’te 1,3 milyar USD büyüklüğünde Mayıs vadeli USD call (alım), TRY put (satım) opsiyonu görünüyor. Temel anlamda TRY’de değerlenme trend yaratacak bir neden görememekteyiz. TCMB’nin önümüzdeki hafta bu konuda ne gibi bir açıklama yayınlayacağı önemli olabilir. Faiz aksiyonunda yüksek ihtimalle bulunmayaca olan Banka’nın, gerekirse faiz artırımında bulunabileceğine dair bir işareti kısa dönem için rahatlama getirebilir. GOP Merkez Bankaları, başta Meksika olmak üzere proaktiviteye başladılar. Meksika Merkez Bankası, Trump sonrası dayak yiyen MXN’i desteklemek için 50 bps faiz artırdı bile.

TRY’deki değer kaybının iyice ivmelenmesi diğer TRY çaprazları üzerinde de etkisini göstermektedir. Bu kapsamda her ne kadar EURUSD paritesi gerilese de, EURTRY paritesi USDTRY’den daha az momentum ile yükselişine devam etmektedir. EURUSD 1,05 altına doğru gelirse EURTRY’nin 3,70 olması için USDTRY’nin 3,52 olması gerekmektedir. Trend bu şekilde giderse, bu mümkün. GBPTRY’de ise momentum EURTRY’ye göre daha kuvvetli olur. 4,30 üstü beklenebilir.

Diğer Döviz Haberleri