Dolar, euro ve sterlin karşısında dibe vurdu

Bigpara Haber
Dolar, euro karşısında en düşük değerine inerken, parite 1.3883`e kadar çıktı. FED Başkanı Bernanke, FED`in enflasyona karşı tetikte olduğu uyarısını yaptı


EKONOMİ SERVİSİ

Dolardaki kan kaybı her geçen gün artıyor. Dolar, euro karşısında tüm zamanların, İngiliz Sterlini karşısında da 1981`den bu yana en düşük değerine indi. Euro/dolar paritesi dün 1.3883 ile tarihi zirvesine çıktı, ancak enflasyon verilerinden sonra bir miktar toparlandı. Dolar, İngiliz Sterlini karşısında da son 26 yılın en düşük değerine geriledi.

FED Başkanı Ben Bernanke, ekonomide bu yıl büyüme hızının düşük olaacağını 2008`de ise ivme kazanacağını söyledi. Bernanke, buna rağmen görünüm üzerindeki risklerin devam ettiğini ve FED`in enflasyona karşı tetikte olduğu uyarısını yaptı.

Bernanke, ABD konut piyasasındaki risklerin öngörülenden uzun sürebileceğini ve enerji ile emtia fiyatlarının daha da yukarı çıkmasının hem enflasyon yaratabileceğini hem de çekirdek enflasyonu yukarı çekebileceğini de belirtti.

Borsalar düşüşte

Doların değer kaybında ABD`deki sorunlu mortgage kredileri ve Avrupa`da faizlerin yükseliş eğiliminde olması etkili oluyor.

Fortis ekonomisti Erkin Işık, paritedeki yükselişin Türkiye`nin makroekonomik göstergelerinde çok büyük değişilikler yaratmadığını belirterek, Sepet bazında bakarsanız şu an herhangi bir sorun yok dedi. Işık, euro`nun değer kazanmasının dış ticarete olumlu yansıdığını belirtti.

Bernanke`nın açıklamasından sonra dünya borsalarında satışlar oldu. İMKB yüzde 1 gerilerken, New York ve Brezilya`da borsalar açılışta yüzde 1`lik düşüş oldu.

Diğer Genel Haberleri