Dolar, borsa, altın... Bu hafta nasıl hareket eder?

BIST'te 73 bin seviyesi riskli görünüyor...

Bigpara Haber



BIST'te 73 bin seviyesi riskli görünüyor


BIST 100 endeksi, gelişmekte olan ülke piyasaları üzerindeki dolar baskısının etkin olduğu bu haftada USDTRY paritesindeki ve tahvil faizlerindeki hareketi yakından takıp etti. Yukarı hareketlerin kalıcılık sağlayamayan endeks, bu hafta özellikle 76.000 seviyesini aşağı yönlü kırdıktan sonra satışlarını hızlandırdı. Bu hafta TCMB’nin PPK toplantısında piyasa beklentilerine paralel olarak bir haftalık repo faizi, gecelik borç verme fazı ve gecelik borçlanma faizlerinde herhangi bir değişiklik yapılmadı. Buna karşılık haftanın son işlem gününde TCMB, doların oynak olduğu günlerde her gün yapılan döviz satım ihalelerinde minimum tutarı 10 milyon dolardan 40 milyon dolara yükseltti. ABD’de ise ikinci çeyrek büyümesi piyasa beklentisi dahilinde yüzde 4,6’ya revize edilerek ABD’deki ekonomik aktivitenin düzeldiğini bir kez daha teyit etti. Özellikle GSYH verisinden sonra dolardaki yukarı hareketin ivme kazandıgını, Türk lirasının değer kaybettiğini ve borsa endekslerinin de satışlarla karşılaştığını gördük.

Bu hafta yurtiçinde en önemli gündem maddesi, içeride açıklanacak tüfe verileri olacak. Merkez Bankası’nın politika amaçlarında genel olarak enflasyon üzerinde duruluyor, dolayısıyla bu veriler yakından izlenecektir. TÜFE’nin yıllık bazda yüzde 9,36, aylık bazda ise yüzde 0,34 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Tüfe verilerinin beklenti üzerinde kalması veya kayda değer bir gerileme gösterememesi halinde Türk lirasında değer kaybı hızlanabileceğinden borsa endekslerinde de satış baskısı artabilir. Bunun haricinde bu hafta yurtiçinde FITCH’in Türkiye değerlendirmesi, dış ticaret açığı ve imalat PMI verileri de izlenecektir.

CANLI BORSA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...

Yurtdışında en önemli gündem perşembe günü gerçekleşecek olan Avrupa Merkez Bankası ekim toplantısı ve başkan Marıo Draghi’nin açıklamaları olacak. Draghi’nin ECB genişlemeci politikaları üzerine yapacağı açıklamalar yakından izlenecek. ABD’den gelecek tarım dışı istihdam değişimi ve işsizlik oranı verileri, Euro Bölgesi’nden gelecek PMI ve tüfe rakamları ve Çin’den gelecek imalat verileri de yakından izlenecektir.

Teknik acıdan BIST 100’de yeni kritik destek 73.000 olarak görünmektedir. 73.000 desteğinin bu hafta aşağı yönlü kırılması halinde 72.000 – 71.500 aralığı ve 70.000 desteği hedeflenebilir. Şu an için anlamlı toparlanmalar 75.000 ve 76.000 – 76.500 seviyelerinin yukarı yönlü kırılması halinde olabilecektir.

Dolar/TL'de TÜFE ve ABD tarım dışı istihdam verisi belirleyici olacak

Geçtiğimiz hafta USDTRY paritesinde yukarı yönlü sert hareketler görüldü. Özellikle çarşamba günü ABD’de açıklanan yeni ev satışları varışının aylık bazda yüzde 18 artması doların değer kazanmasına yol açtı. Beklenti yeni ev satışlarının yüzde 4,4 artacağı yönündeydi. Ayrıca ABD’de çekirdek dayanıklı mal siparişleri yüzde 0,7 ile beklentilerin hafif üzerinde açıklandı. Haftanın son gününde ise ABD tarafında önemli veriler vardı. Özellikle 2. çeyrek büyüme revizyonu piyasalar tarafından dikkatle takıp edildi. ABD’nin 2. çeyrek büyümesi yüzde 4,2’den yüzde 4,6’ya revize edilirken  çekirdek PCE çeyreklik bazda beklentilere paralel olarak yüzde 2,0’da kaldı. Yurtiçinde ise haftanın en önemli gündem başlığı Merkez Bankası faiz kararlarıydı. Merkez Bankası politika faizini yüzde 8,25’te sabit bırakırken yine aynı sekelde gecelik borç verme faizini yüzde 11,25 ve gecelik borçlanma faizini de yüzde 8,25’te bıraktı. Ayrıca yurtiçinde kapasite kullanım oranı yüzde 74,7’den yüzde 74,2’ye gerilerken reel sektör güveni 106,0’dan 107,6’ya yükseldi. Hafta boyunca doların gelişmekte olan ülkelere karsı olan üstünlüğü nedeniyle USDTRY paritesi de yukarı yönlü trendine devam etti ve 2,2672 zirve seviyesini gördü.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Bu hafta yurtiçinde önemli bir veri akısı bizi beklemektedir. Cuma günü açıklanacak olan tüfe ve üfe verileri ön plana çıkmakla birlikte FITCH’in Türkiye değerlendirmesi  ve  ticaret açığı  verileri de piyasalar tarafından yakın takibe alınacak veriler arasındadır. Yurtiçinde aylık TÜFE’nin yüzde 0,34, yıllık TÜFE’nin yüzde 9,36 ve çekirdek TÜFE’nin ise yüzde 9,55 olması bekleniyor.

ABD tarafındaki veri akısına baktığımızda ise en önemli veri olarak cuma günü açıklanacak ve beklentisi 213 bin olan tarım dışı istihdam verisi karşımıza çıkıyor. ABD’de ayrıca beklemedeki ev satışları, konut fiyat endeksi, ADP tarım dışı istihdam deişimi, ISM imalat endeksi, işsizlik başvuruları, fabrika siparişleri ve ISM hizmet endeksi verileri önemli veriler olarak karsımıza çıkmaktadır.

Teknik olarak USDTRY paritesi 2,2640 seviyesi üzerinde tutunmaya devam ettiği sürece yukarı yönlü hareketler kademeli olarak devam edebilir. Bu kapsamda 2,2640  seviyesi üzerinde tutunma devam ederse  2,2750  2,2885  ve  2,3000 seviyeleri hedeflenebilir. Paritenin bu hafta gerilemesi ve 2,2640 desteğini kırması durumunda ise paritede gelebilecek satış baskısıyla birlikte 2,2540 ve 2,2460 destek seviyelerine doğru bir hareket görebiliriz. Paritede yukarı yönlü trend devam etmektedir. Bu trendin bozulması için orta ve uzun vadede önemli bir destek seviyesi olan 2,2280 seviyesinin aşağı yönlü kırılması gerekmektedir.

Altında 1208 USD desteği izlenmeli

Hafta başında ABD ve müttefiklerinin ISID’e karşı Suriye ve Irak’ta düzenlediği hava saldırılarına bağlı olarak bir ara 1230 seviyesi üzerine fiyatlama görülse de genel anlamda bu yükseliş altında piyasa reaksiyonu olarak kaldı ve altın fed endişeleri sonrasında ralli yapan doları fiyatlamaya devam etti. Genel anlamda bu hafta ABD’den açıklanan konut piyasası verileri, dayanıklı mal siparişleri ve işsizlik başvuruları ABD ekonomisi için olumlu sinyaller vermeye devam etti. Haftanın son işlem gününde de ABD’de ikinci çeyrek büyümesi piyasa beklentisi dahilinde yüzde 4,6’ya revize edilerek ABD’deki ekonomik aktivitenin düzeldiğini bir kez daha teyit etti. Geçen hafta iki defa 1208 desteğini test ettikten sonra 1220 seviyeleri üzerine tepki veren altın, ABD GSYH verilerinden sonra da yeniden geriledi. Altın acısından 1208 seviyesinin önem arz ettiğini görüyoruz.

ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Bu hafta ABD’de piyasalar tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verilerini takip edecek. Tarım dışı istihdam değişimin 213 bin olarak gerçekleşmesi beklenirken, işsizlik oranının da yüzde 6,1 oranında kalması beklenmektedir. Bunların yanı sıra, bu hafta açıklanacak olan ISM imalat ve hizmet endeksleri, konut piyasası verileri ve tüketici güveni verileri de ıslanmalıdır. Çin’den gelecek imalat sektörü verileri de altın acısından önem arz etmektedir.

Altının 1215 seviyesi altında 1208 ve 1200 desteklerini; 1215 seviyesi üzerinde ise ilk etapta 1228 direncini, bu direnci yukarı yönlü kırması halinde ise 1241 direncini hedeflemesi muhtemeldir. Altında satış baskısı devam etmektedir. Bununla beraber 1200 seviyesine yaklaşıldıkça  altında canlanan talebe paralel olarak tepki hareketleri görülmektedir.   Bu acıdan  geçtiğimiz hafta altının  test ettiği ama aşağısında kalamadığı 1208 USD seviyesi üzerinde tutunması önem arz etmektedir. Buradan aldığı destekler görülebilecek  yükselişlerde 1228 seviyesi dikkatle izlenmeli ve günlük kapanış beklenmelidir.

ALB Menkul
Arda Coşar

Diğer Piyasa Haberleri