Dolar ABD'den gelen haberle sert geriledi!

Yeni güne 3.57 seviyesinden başlayan dolar fiyatları, ABD'de perakende satışlarının haziran ayında azalması sonrasında sert bir düştü. Dolar kuru en düşük 3.5330 seviyesini gördü.

Bigpara Haber

gelişmiş ekonomilerde faizlerin yükseleceği beklentisiyle dolar/TL'yi bir haftada 3.50'li seviyelerden 3.65'e yaklaştıran satış baskısının önce ABD Merkez Bankası Başkanı (FED) Janet Yellen'ın açıklamaları ardından bugün zayıf ABD verileriyle terse döndü.

Güne  3.57 seviyelerinden başlayan ve sonrasında 3.56 seviyelerinde dengelenen dolar/TL, ABD verisinin ardından sert bir düşerek en düşük 3.5330 seviyesini gördü. Dolar kuru saat 16.04 itibarıyla 3.5400 seviyesinden işlem gördü. Euro/TL ise 4.0565 seviyesinde işlem görüyor.

Nisan ortasından beri genel olarak 3.50 civarında seyreden dolar/TL'de geçen hafta Pazartesi günü başlayan satış baskısı Çarşamba günü itibarıyla terse döndü ve TL 24 saatte dolar karşısında yüzde 2'yi aşkın değer kazandı. Bu değer kazancında Yellen'in konuşması sonrası ABD'nin sıkılaştırma adımlarının "oldukça yavaş" gerçekleşeceği beklentisi belirleyici oldu.

Haberin Devamı

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

ABD'DE ENFLASYON BEKLENTİLERİN ALTINDA

ABD'de tüketici fiyatları Haziran ayında, benzin ve cep telefonu hizmet fiyatlarında devam eden düşüş nedeniyle bir önceki aya kıyasla değişim kaydetmedi. Bir önceki ay yüzde 0.1 gerileyen enflasyondaki bu zayıf görünüm Fed'in bu yıl üçüncü bir defa faiz artırmasına yatırımcıların şüpheyle yaklaşmasına neden olabilir.

ABD'de tüketici fiyatları Haziran'da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1.6 arttı. Enflasyondaki yıllık artış Mayıs'ta yüzde 1.9 düzeyindeydi. Yıllık enflasyon Şubat ayında gördüğü yüzde 2.7 seviyesinden bu yana geriliyor.

3.50'NİN ALTI GÖRÜLEBİLİR

Haberin Devamı

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, "ABD’den gelen enflasyon verilerinin beklenenden de zayıf bir görüntü içermesi nedeniyle, Yellen konuşmalarından beri süregelen USD hareketindeki soğumanın bir sonraki haftaya da taşınacağını düşünüyorum. Yellen öncesinde %2,40’lara varan ABD 10 yıllık tahvil faizinin zayıf gelen enflasyon ve perakende satış verilerinin etkisiyle anlamlı bir şekilde %2,28’e gerilemesi EM kurları açısından, özellikle de “high-yield currency” olarak adlandırdığımız yüksek faizli para birimleri açısından en iyi haberdir. Zaten TRY de 3,54’e hareket ederek kayda değer bir tepki verdi. Mevcut senaryo içinde son dönemde gelişmiş ülke tahvil faizlerindeki yükseliş TRY açısından en önemli risk olarak görünüyordu ve farkın Türk faizleri lehine açılması carry trade avantajının nötralize olmaması açısından olumlu bir gelişme. Bu yüzden USDTRY’nin daha aşağılara gelebileceğini düşünüyorum" dedi.

Erkan değerlendirmelerine şöyle devam etti: "Ücret artışları bu denli istikrarsızken, harcama kalemlerinde istenen güçlenme sağlanamıyorken enflasyondaki gerilemeyi sadece geçici fiyat etkileri ile açıklamak gitgide zorlaşmaktadır. Haliyle, ekonomideki bu zayıflık belirtisi gösteren veriler Fed’in elini zayıflatmaktadır. Eylül ayında bir faiz artışı ve bilanço küçültme hareketi biraz zor görünmektedir ve piyasa fiyatlaması biraz daha Aralık ayına kayacaktır diye düşünüyorum. Bir süre DXY tarafından tehdit gelmeyecek gibi görünüyor. 

Haberin Devamı

Enflasyon odaklı sıkı para politikası duruşundan taviz verilmediği ve domestik risklerde ani bir yükseliş söz konusu olmadığı sürece bu harekette de 3,50’nin ve altının da görülmesi mümkün olabilecektir. 3,48’den 3,64’e olan yükselişe benzer bir “range” hareketi olabileceğini ve sonrasında doğru fiyatlardan pozisyonlanma yapılabilecği ihtimali ağır basmaktadır. Bu noktada TRY adına riski artırıcı unsur 3,60’larda fiyatlamanın kalıcılaşması olacaktır."

Diğer Döviz Haberleri