Dolar 1.2350 YTL`den, borsa 41.000`den döndü

Bigpara Haber
ABD ekonomisine ilişkin resesyon kaygıları, krizin yalnız ABD`de değil gelişmiş ve gelişmekte olan diğer ülkelere yayılacağı korkusu dünya piyasaları üzerinde baskıyı artırıyor. Bugüne kadar bu krizin gelişmiş ülkelerle sınırlı kalacağı, gelişmekte olan, özellikle Çin, Hindistan ve Rusya gibi yıllık ekonomik büyümesi yüzde 10`larda seyreden ülkeleri etkilemeyeceği, bunun da global ekonomileri rahatlatacağı tezi yavaş yavaş çöküyor.
Dün de IMF Başkanı Dominique Straass-Kahn`ın, ABD`den başlayan bu krizin tüm dünya ekonomilerini etkileyeceğini, ayrıca sadece mali kuruluşların değil reel kesimin de krizden payını alacağını açıklaması moralleri bozdu. Dünya borsalarındaki bozulmanın da etkisiyle Türk mali piyasalarında satış baskısı arttı. Sabah saatlerinde ağırlıklı yabancı yatırımcıların alımlarıyla 1.2350 YTL`yle yükselen dolar öğleden sonra hafif toparlanmasına karşın günü 1,9 Ykr artışla 1,2300 YTL`den kapattı. 10 Ekim 2009 vadeli tahvilin faizi ise 0.3 puanlık çıkışla yüzde 16.92`ye ulaştı.
İMKB de düşüşten nasibini aldı. Gün içinde 40.954 puana kadar gerileyen İMKB öğleden sonra Avrupa borsalarındaki sınırlı toparlanmaya karşın günü 615 puan düşüşle 41,342 puandan tamamladı.

Satış baskısı sürebilir
Global yatırımcıların risk alma iştahındaki azalmaya bağlı olarak likit bulundukları ülkelerden çıkma eğiliminin güçlendiğine dikkat çeken bir bankacı, `Tamamen yurtdışına ve yabancı işlemlerine bağlı hareket ediyoruz. Dün de yabancılar piyasa üzerinde belirleyiciydi. Görünen o ki kriz kaygılarına bağlı satış baskısı bir süre daha devam edecek gibi görünüyor değerlendirmesinde bulundu.

Diğer Genel Haberleri