Dolar 1 YTL olabilir mi?

Dolar, seçim sonuçlarının belirlenmesiyle 1.25`e kadar geriledi. Bankacılar, 1 YTL`ye inmesine ihtimal vermezken, müdahale de beklemiyor

Bigpara Haber

Dolar, seçim sonuçlarının belirlenmesiyle 1.25`e kadar geriledi. Bunu büyük bir düşüş olarak görmeyen bankacılar, 1 YTL`ye inmesine ihtimal vermezken, müdahale de beklemiyor



Kadife Şahin / MİLLİYET

Haziran ayında başlayan düşüş eğilimini devam ettiren dolar, seçim sonuçlarının belirlenmesinden sonra da düşüşünü sürdürdü.

Dün 1.25 seviyesine kadar gerileyen dolardaki düşüşü değerlendiren bankacılar, doların 1 YTL seviyesine gelmesini ve Merkez Bankası`nın da (MB) doğrudan herhangi bir müdahalede bulunmasını beklemiyor.
Seçim sonrasında piyasalarda yaşanan gelişmeleri doğal bir süreç olarak değerlendiren bankacılar, seçimden çıkan tablonun uluslararası piyasalarda oluşan beklentiyle paralel olduğunu belirtti.
Türkiye`nin uluslararası likiditenin dikkatini çeken bir ülke olduğunu kaydeden bankacılar, döviz arzının sürmesi nedeniyle kurdaki düşük seviyelerin yıl sonuna kadar devam edeceğini söyledi.
 
Ahmet Kırman İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı
`İktidar aynı, MB duruşunu bozmaz`

Döviz kurunun yıl sonuna kadar 1.20 - 1.25 bandında seyretmesini bekliyorum. Dolar kurunun 1 YTL seviyesini görmesi zor. Cumhurbaşkanlığı seçimine bir çözüm bulunacağını düşünüyorum. Bu tür gelişmeler dövizin farklı yöne gitmesine yol açmayacaktır.
Aynı partiyle devam eden bir hükümet olacağından Merkez Bankası sahip olduğu duruşunu bozmayacaktır.

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Aykut Demiray da MB`nin temel hedefinin enflasyonla mücadele olduğunu belirterek doların 1 YTL`ye gelmeyeceğini, MB`nin ancak döviz rezervini artırmak amacıyla alım yapacağını söyledi.
 
Ergun Özen Garanti Bankası Genel Müdürü
`Müdahale beklemiyorum`

MB, günlük alımlarını artırabilir ama doğrudan müdahale etmesini beklemiyorum. Piyasadaki güçlü YTL nedeniyle çıkardığı likidite bonolarıyla niyetini zaten belli etti. Seçim sonucunda belirsizlikler ortadan kalktı. AKP`nin seçilmesi piyasanın beklediği bir şeydi. Doların 1 YTL seviyesini görmesi çok zor.

Önümüzdeki günlerde hükümetin ihracata dayalı büyümeye yönelik açıklamaları yoğunlaşacaktır.

Mali disiplin devam ettiği sürece MB`nin dövize doğrudan müdahale etmesini beklemiyorum.
 
Bilal Kahraman Vakıfbank Genel Müdürü
`Büyük oynamalar yok`

Seçim sonuçları ileriye yönelik soru işaretlerini giderdi. Kurda çok büyük bir oynaklık olduğunu düşünmüyorum. Merkez Bankası çok yüksek oynamalar olursa müdahale edecektir. Piyasa önümüzdeki günlerde bir dengeye oturacaktır.

Dolarda düşük seviye 1 YTL`dir. Bu ihracatçının beklentisine çok ters bir seviye. Dolar kurunun bu noktaya gelmesini beklemiyorum.
 
Halil Eroğlu TSKB Genel Müdürü
`Daha fazla düşmez`

Uluslararası likidite çok bol. Bu likidite gidecek yer arıyor. Türkiye özelleştirmeler bu parayı kendisine çekiyor. Gelen para döviz arzını fazlalaştırdığından dövizde fiyat aşağı doğru olacaktır. Ancak ucuz döviz cari açık üzerinde baskı yapıyor. Konu burada düğümleniyor. Bundan sonra kur daha makul bir seviyede duracaktır. Daha tehlikeli bir şekilde aşağı doğru gitmeyecektir. 1 YTL`yi görmez. Böyle bir şey öngörmüyorum.

Diğer Genel Haberleri