Doğu Anadolu Su Havzası Rehabilitasyon Projesi

Bigpara Haber
Doğu Anadolu Su Havzasi Rehabilitasyon Projesi İle 32 Bin 187 Hektar Alan Ağaçlandirildi, Erozyona Açik Alanlar Bakimdan Geçirildi.


GAZİANTEP (A.A) - 21.11.2000 - Dünya Bankası`nın desteği ile yürütülen Doğu Anadolu Su Havzası Rehabilitasyon Projesi ile uygulama alanında 32 bin 187 hektar alan ağaçlandırıldı. A.A muhabirinin, Güneydoğu Anadolu Orman Bölge Müdürlüğü verilerinden derlediği bilgiye göre, doğal kaynakların tahribini önlemeyi, alınacak önlemlerle doğal dengeyi yeniden kurmayı, orman-mera ve tarım alanları üzerindeki baskıyı kaldırarak erozyonun önüne geçmeyi ve bu alanları verimli hale getirmeyi öngören proje, 1993 yılından beri Adıyaman, Malatya, Elazığ, İçel, Sivas, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adana, Antalya, Isparta ve Şanlıurfa`da uygulanıyor. Orman Bakanlığı`nın ilgili birimlerince proje kapsamında 32 bin 187 hektar ağaçlandırıldı, 21 bin 966 hektar alanda bakım çalışması ve 81 hektar alanda galeri ağaçlandırması yapıldı, 10 bin 861 hektar mera ıslahı, 899 hektar meşe ve 443 hektar sedir rehabilitasyonu gerçekleştirildi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı`nın ilgili birimlerince 625 hektar alanda mera yönetimi ve 5 bin 596 hektar alanda nadas azaltma uygulandı, 3 milyon 239 bin adet yabani ağaç aşılandı, 637 hektar antepfıstığı tesisi oluşturuldu. Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü`nce ise 3 bin 294 hektar alanda sulu ve kuru teras, 632 bin 97 metre sulama kanalı, 742 adet sulama havuzu, 120 adet yeraltı-yerüstü sulama bendi, 52 bin 797 metre kıyı koruması yapıldı, 4 bin 248 hektar alan yeni sulamaya açıldı.


PROJENİN SONUÇLARI;

Türkiye ile Dünya Bankası arasında imzalanan anlaşma gereğince, 77 milyon doları Dünya Bankası, 33 milyon doları Türkiye tarafından karşılanan ve toplam 110 milyon dolara malolması öngörülen proje yörede sosyal, kurumsal, ekonomik ve çevresel değişimlere yol açtı. Şimdiye kadar 33 milyon dolar harcama yapılan ve 2001 yılında bitmesi öngörülen projenin uygulanması ile yörede köylünün teknik ve kültürel açıdan gelişimi sağlandı, yeni teknikler ve birlikte hareket etme eğilimi gelişti, hak arama bilinci arttı, kırsal göçte azalma oldu, katılımcılık fikri ve kadının rolü değişti. Projenin kurumsal etkileri bazında kurumlar arası işbirliği gelişti, teknolojik gelişim ve dışa açılım sağlandı, geleneksel bakış açısı değişti. Ekonomik bazda kırsal gelir, tarımda çeşitlilik, yaşam standardı, kaynakların verimli kullanımı ve olayları ekonomik boyut bakışıyla değerlendirme arttı, istihdam sağlandı. Güneydoğu Anadolu Orman Bölge Müdürlüğü`ne göre, çevresel olarak ise erozyon ve doğal kaynaklara baskı azaldı, biyolojik çeşitlilik arttı, yaban hayatı ve çevre bilinci gelişti, ekolojik denge düzeldi, çevre güzelleşti.

Diğer Piyasa Haberleri