Doğrudan gelir desteğine yasa hazırlanıyor

Bigpara Haber
Dünya Bankası´nın, ödemelerin zamanında yapılmasını sağlamak üzere çıkarılmasını istediği doğrudan gelir desteğine (DGD) ilişkin yasa taslağına son şekli verildi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Hazine Müsteşarlığı tarafından ortak hazırlanan taslak, Devlet Bakanı Ali Babacan´ın onayından sonra Başbakanlığa sevk edilecek.

A.A muhabirinin edindiği bilgiye göre taslakta, halen 9 aya kadar yayılan DGD ödemelerinin daha kısa sürede ödenmesini sağlamak üzere bir takvim yer alıyor. Daha önceki taslakta tek seferde yapılması öngörülen DGD ödemeleri, 3 katrilyon liraya ulaşan paranın kısa süredeve tek seferde ödenmesinin ekonomik dengeler ve kamu imkanları üzerinde yaratacağı olumsuzluk dikkate alınarak 3´er aylık 2 döneme yayıldı.

Buna göre, DGD ödemeleri, çiftçilerin üretim yapılan arazileri ve çiftçi kayıt sistemi dikkate alınarak, ilgili yılın Ekim-Aralık ve izleyen yılın Şubat-Nisan aylarında olmak üzere iki taksitte yapılacak. Ödemelere ise Devlet İstatistik Enstitüsü´nün verilerine göre kırsal nüfus başına katma değeri en düşük illerden başlanacak. Taslakta, destekleme tutarının, her yıl en az Toptan Eşya Fiyat Endeksi´ndeki artış oranında artırılması ve ödemelerin, herhangi bir tarımsal girdi ve ürün ile ilişkilendirilmemesi öngörülüyor.

VERGİ MUAFİYETİ
Tarım arazilerinin tapu kayıtlarının güncellenmesini sağlamak üzere, taslak ile arazi intikallerinde vergi muafiyeti de getiriliyor. Buna göre, miraslar nedeniyle sahipleri değişen arazilerin tapuya gerçek kayıtlarının yapılmasını sağlamak üzere, veraset intikal işlemlerinde 2 yıl süreyle veraset intikal vergisi, tapu harcı, eğitime katkı payı, özel işlem vergisi ve döner sermaye ücretleri alınmayacak. Bu muafiyet, arazilerin cins değişikliği işlemlerinde de geçerli olacak.

Vergi muafiyeti uygulamasına Maliye Bakanlığı´nın gelirlerde azalmaya neden olacağı gerekçesi ile karşı çıktığı, buna rağmen, bu maddenin Tarımda Yeniden Yapılandırma Kurulu´nda kabul edilerek taslakta yerini aldığı belirtiliyor. Taslak ile DGD ve ÇKS uygulamalarında çalışan personele Harcırah Kanunu kapsamında harcırah ödenmesi olanağı da getiriliyor.

Toplam 2.6milyon çiftçinin DGD ödemelerine esas olan ÇKS Projesi´nin gerçekleşmesi için geçen yıl gece-gündüz 45 gün çalışan 10 bin civarındaki personele, mevzuata aykırı olduğu gerekçesi ile fazla mesai ücretleri bile verilemezken, proje, İnterpro Bilişim Ödülleri´nin ´´Topluma Hizmet Ödülü´´ kategorisinde birinciliğe layık görülmüştü. Proje ayrıca, e-Devlet kategorisinde de finale kalmıştı.

2002 YILI ÖDEMELERİ 18 TEMMUZ´A KADAR TAMAMLANACAK
Diğer taraftan, 2002 yılına ilişkin DGD ödemelerinin 18 Temmuz´a kadar tamamlanması öngörülüyor. Geçen yıl Ekim ayında başlayan ödemeler, böylece yaklaşık 9 ayda tamamlanmış olacak. Bu kapsamda kalan 330 trilyon liranın gelecek hafta ilgili banka şubelerine gönderilmesi öngörülüyor.

Geçen yıla ilişkin DGD ödemelerine Ekim ayında başlanmış, önce bazı illerin ödemeleri tam yapılmış, seçimlerden sonra ise kaynak yeterli olmadığı için önce bazı illerde hakedişlerin yüzde 50´si, sonra bazı illerde de yüzde 40´ı ödenmişti. Daha sonra açıklanan dekar başına 3.9 milyon liralık mazot desteğine öncelik verilmesi nedeniyle, bu yıl Haziran´da tamamlanması öngörülen DGD ödemeleri, Temmuz ayına sarktı. Mazot desteğinin ilk taksidi olarak çiftçilere 300 trilyon lira civarında ödeme yapılmıştı. DGD kapsamında 2002 yılı için, 2.6 milyon çiftçiye 2.2 katrilyon lira destek ödenmesi gerekiyor. (A.A.)

Diğer Ekonomi Haberleri