Doğalgazda ucuz fiyat dönemi başladı

Bigpara Haber
Kayseri`de doğalgaz dağıtımını üstlenen firmanın hizmet ve amortisman bedeli olarak verdiği 1 centin altındaki fiyat, 5 büyük şehrin fiyatlarını tartışmalı hale getirdi...

Kayseri`de doğalgaz dağıtımını üstlenen firmanın ihalede verdiği 0.7 centlik fiyat, doğalgazda yeni bir tartışma ortamı yarattı. İGDAŞ, EGO gibi yıllardır bu işi yapan dağıtım şirketlerine göre bu fiyata kaliteli hizmet yapılması mümkün değil. Ancak ihaleyi kazanan HSV İnşaat`ın yöneticileri verdikleri rakamın sonuna kadar arkasında olduklarını belirtiyor.

Kayseri ile ilgili fiyat tartışmasının Konya ihalesinden bir kaç gün önce başlaması da şirketleri rahatsız etmiş görünüyor. Çünkü ikinci yarış perşembe günü Konya`da yapılacak doğalgaz ihalesinde yaşanacak. Ve kimse stratejisi hakkında ipucu vermek istemiyor. İhaleye katılan firmalar da kendi aralarında fiyat kapışmasına girmiş durumdalar, ancak hemen herkesin ortak fikri 5 büyük şehirde doğalgazın pahalıya kullanıldığı yönünde.

TEKLİFİMİZ GERÇEKÇİ
Bir centin altındaki teklif nedeniyle tüm dikkatleri üzerine çeken HSV İnşaat`ın yöneticilerinden Vedat Ergil ısrarla verdikleri teklifin gerçekçi olduğunu ifade ediyor. Konya ihalesine de katılacaklarını belirten Ergil, Perşembe gününden sonra gelsinler bu hesabı nasıl yaptığımızı herkese anlatalım. Biz kendimizden de, yazdığımız fiyattan da çok eminiz. 30 yıl boyunca üstlendiğimiz kamu hizmetinden ne beklediğiniz çok önemlidir. Biz hesabımızı kitabımızı yaptık ve en uygun teklifi verdik. Doğrusu bu tür haberlerin Konya ihalesi öncesi çıkması bizi rahatsız ediyordedi.

Ergil, Kayseri`de doğalgaz dağıtımı için 32 milyon dolarlık bir yatırım öngördüklerini belirterek, projenin 5 yıl sonra kendini finanse etmeye başlayacağını söyledi.

HSV İnşaat`ın Proje Müdür Yardımcısı Murat Diril de Eskişehir`deki doğalgaz borularının tamamının kendileri tarafından döşendiğini, yıllardır da Botaş ile birlikte çalıştıklarını belirterek, son dönemde bazı çevreler tarafından telafuz edilen bomba döşeyecekler ifadelerine yanıt verdi.

Diril, Biz Kayseri`de 30 yıl dağıtımı da üstleniyoruz. Kendi kendimizin altına mı bomba döşeyeceğiz. Biz bu işe girereken gerekli incelemeleri yaptık. Projenin geri dönüşü biraz daha uzun süreye yayılacak değerlendirmesinde bulundu. Diril, bundan önce Eskişehir`de doğalgaz dağıtım hattının döşenmesinde çalıştıklarını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü

Botaş`la yıllardır çalışıyoruz. Yaptığımız herhangi bir işte bugüne kadar hiçbir sorun yaşanmadı. Türkiye`nin en önemli şirketlerinden Ege Seramik`e gazı biz götürdük. Referans alınabilecek bir çok işimiz var. Verdiğimiz fiyat bizce oldukça makul. Taahhütlerimizi yerine getirdiğimizi herkes görecek.

CİDDİ HATALAR VAR
Haberimiz üzerine arayan Kayseri ihalesine katılan ve 2.1 centlik tekifi ile üçüncü sırada yer alan Palgaz Doğal Gaz Dağıtım şirketinin Departman Müdürü Erdoğan Arkış ise, Kayseri`deki fiyatın çok düşük olduğunun altını çizerek şunları söyledi Çok ciddi bir hata var. İşletmecilik unsuru dikkate alınmıyor. Basiretli bir tüccar piyasayı koklar, maliyetleri bilir. Ortaya çıkan bu tablo ile Kayseri`nin gaz alma ihtimali çok zayıftır.

HSV İnşaat , 7 Şubat 2003 tarihinde 1 trilyon lira sermaye ile bu amaçla kurulmuş bir firma. Esat Ergil`in sahibi olduğu İndet İnşaat ve Dekorasyon`a ait. Şirket daha önce Kasyeri, Konya, Seydişehir doğalgaz boru hattı, Isparta, Nazilli doğalgaz iletim hattı ve İzmir-Kemalpaşa doğalgaz hattını döşemiş.

AYBAŞINDA UCUZLUYOR
Bu arada Enerji Bakanlığı yetkilileri 1 Nisan`da başlayan otomatik fiyatlandırmaya bağlı olarak doğalgaz fiyatlarının 1 Ağustos itibariyle konutlarda yüzde 4.06, sanayide ise yüzde 3.65 indirileceğini açıkladı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) mart ayında yaptığı açıklamada, doğalgazda 1 Nisan`dan itibaren otomatik fiyatlandırmaya geçileceğini ve belirlenen formül ile fiyatların her ay Botaş ve dağıtım şirketleri tarafından dolardaki ve petrol fiyatlarındaki değişime göre belirleneceğini açıklamıştı. Reuters`in haberine göre bu nedenle ağustos ayı başından itibaren doğalgaz fiyatları yeniden ayarlanmış olacak.

EPDK firmalardan ne istiyor
* İhale sonucunda dağıtım lisansı almaya hak kazanan tüzel kişi, lisans yürürlük tarihinden itibaren altı ay içinde yatırıma fiili olarak başlamış olacak.

* 18 ay içinde dağıtım bölgesindeki herhangi bir yerleşim alanın dağıtım şebekesini işletmeye alacak.

* 5 yıl içinde dağıtım bölgesindeki imarlı alanlar bütününde doğalgaz kullanmak isteyen her müşteriyi, dağıtım şebekesine bağlayacak.

* İhalede belirlenen `birim hizmet ve amortisman bedeli` lisans yürürlük tarihinden başlamak üzere 8 yıl boyunca sabit olacak. Süre sonunda her yıl kurul tarafından tavan fiyat belirlenecek.

Kayseri Belediye Başkanı Özhaseki

`En ucuz doğalgaz bizde`
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Kayseri`nin Türkiye`de doğalgazı en ucuz kullanan il olacağını söyledi. Özhaseki, Organize Sanayi Bölgesi`nde kullanılmaya başlanan doğalgazın konutlarda da kullanıma açılması için sürecin devam ettiğini, Kayseri`nin en ucuz doğalgazı kullanması amacıyla çalıştıklarını belirtti.

Bazı illerde doğalgazın vatandaşa pahalıya malolduğuna ilişkin haberlerin doğru olduğunu ifade eden Özhaseki, şöyle konuştu İstanbul ve Bursa gibi bazı büyük şehirlerde doğalgaz için vatandaşın cebinden fazla para çıktığı yönündeki haber gerçekleri yansıtmaktadır. Bu illerde doğalgazın metreküp birim fiyatı üzerinden belediyelerin aldığı kâr bedelleri çok yüksektir. Bunun sonucunda doğalgaz kullanan vatandaşların cebinden çok para çıkmaktadır. Bizim birim fiyat üzerinden alacağımız kâr bedeli ise 0.7 cent olarak belirlendi. Bu fiyatla Kayseri, Türkiye`de doğalgazı en ucuz kullanan il olacak.``

Özhaseki, yakın zamanda doğalgaz kullanımının yaygınlaşacağını da sözlerine ekledi.

Diğer Genel Haberleri