Disponibiliteye Yeni Düzenleme

Bigpara Haber


Merkez Bankası, bankaların mevduat dışı pasif hesaplarla ilgili umumi disponibilite hesaplamalarıyla ilgili esaslarda değişiklik yaptık. Kuyumcular dışındaki kişi ve kuruluşlara açılan altın kredilerinden de Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu Primi alınması esası getirildi.

Merkez Bankası`nın Umumi Disponibilite Hakkındaki Tebliğ ile KKDF Hakıkndaki Tebliğde yaptığı değişiklikler Resmi Gazete`te yayımlandı.

Umumi Disponibilite Tebliğinde yapılan değişiklikle, bankaların mevduat dışı pasiflerinin hesaplanmasında, Kredi ve Diğer Alacaklar Değerleme Fonu`nun da Özkaynaklar kalemi içerisinde yer alması esası getirildi. Tanzim Edilmemiş ve Nakde Dönüşmemiş Gayri Nakdi Krediler Özel Karşılıklarının da diğer pasif hesaplarda gösterilmesi esası getirildi.

Merkez Bankası, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu Hakkındaki Tebliğ`de yaptığı değişiklikle de kuyumcular dışındaki gerçek ve tüzel kişilere açılacak altın kredilerinden de Fon kesintisi yapılması kararlaştırıldı. Altın kredilerinden alınacak fon payının hesaplanmasında, kredinin kullanıldığı tarihten bir iş günü önce İstanbul Altın borsası`nda oluşan ağırlıklı ortalama fiyat esas alınacak.

Cuma gününden önce kullanılmış olan altın kredileri temdit edilmemek kaydıyla vadelerinin sonuna kadar fon kesintisinden muaf tutuldu. Ayrıca, yurt dışından sağlanan ve ortalama vadesi en az bir yıl olan altın kredilerinden de Fon kesintisi yapılmayacak. Yapılan düzenlemeyle, Tasfiye olunacak Alacaklar Hesabı ile Zarar Niteliğindeki Krediler ve Diğer Alacaklar hesabına alınan kredilerden de Fon payı alınmaması öngörüldü. (ANKA)

Diğer Ekonomi Haberleri